Мисията се провали: „Луна-25“ се разби в повърхността на Луната

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал, след като автоматичната станция „Луна-25“ излезе от контрол и се разби в естествения спътник на Земята, предаде Ройтерс, като цитира Роскосмос.

От руската космическа агенция заявиха, че е са изгубили контакт с апарата, след като вчера беше съобщено за възникнал проблем по време на подготовката на „Луна-25“ за кацане. Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната в понеделник, 21 август.

„Апаратът тръгна в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната“, се казва в изявление на Роскосмос, цитирано от Ройтерс.

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите, постигнати срещу съперниците по време на Студената война. Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита – „Спутник-1“, през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г.

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 г., когато беше изстрелян апаратът „Луна-24“. По това време начело на СССР беше Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

По предварителния план „Луна-25“ трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения спътник на Земята на 21 август.

Русия се надпреварваше с Индия за този район на Луната. Индийският апарат „Чандраян-3“ е планирано да кацне на Южния полюс в следващите дни.  В по-широк план конкуренцията е също с Китай и САЩ, чиито лунни амбиции са в дста напреднал етап.