Мирослав Михалев от село Роза стана Цар на виното в Скалица

Мирослав Михалев от с. Роза беше обявен за Цар на виното на Седемнадесетия общински празник на виното Скалица 2022. 30-годишният майстор стана победител в конкурса за червено вино в оспорвана надпревара с още 32 участници. Майсторлъкът му във винопроизвоството е голям, защото неговото бяло вино беше класирано на трето място.

Тазгодишното издание на Общинския празник на виното събра рекорден брой проби за трите конкурса – над 90. Жури от специалисти от винарска изба „Балар“ и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица, където вече осем години има паралелка „Лозаровинарство“, определиха най-добрите вина и гроздови ракии.

На второ място в категория „Червено вино“ беше присъдено на Валентин Велев от с. Бояджик, трети остана Живко Дженков от с. Ханово, който се оказа и най-добрият майстор на бяло вино сред 19 участници.

На второ място в същата категория се класира Атанас Павлов от с. Кукорево.

За най-добър майстор на ракия от общо 28 участници беше обявен Атанас Страхилов от с. Скалица. На второ място в категорията беше класиран Григор Цветков от с. Бояджик, а трета остана единствената дама в надпреварата – Йонка Дечева с. Победа. Подадените проби са повече, но някои от тях не участваха в класирането, защото са на плодови ракии и на розе.

В приветствието си кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев изтъкна, че този празник се е оказал един от най-устойчивите. Той поздрави всички участници в конкурсите и пожела живот и здраве догодина всички да бъдат заедно, а не само наградените, за да се върне очарованието на истинския народен празник с веселието и танците. Кметът поздрави и всички производители на вино и на ракия от община „Тунджа“ и им пожелавам здраве, да е спорен трудът им, да е добра реколтата им, да е сладко гроздето им и да са пълни бъчвите.

Гости на празника бяха и зам.-областният управител Биляна Кавалджиева, зам.-кметовете и секретарят на общината и общински съветници.

С изпълнения в празника се включиха възпитаници на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица, които бяха подредили изложба с рисунки от конкурса, посветен на Трифон Зарезан, и на вина тяхно производство. Миналата реколта трите вида вина – червено, розе и бяло, вече са произведени изцяло от учебното им лозе.

Празникът завърши с ритуално зарязване на лозата пред читалището, в което се включиха царят на виното, кметът на общината и на с. Скалица, зам.-областният управител, Димитър Върбанов от винарска изба „Балар“ и ученици от специалността „Лозаровинарство“.