Минчо Огнянов-ямболският скулптор, съградил за поколенията паметникът на Джон Атанасов в Бояджик

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вече почти две десетилетия паметникът на Джон Атанасов в село Бояджик съхранява паметта за бащата на компютъра, чийто родов корен води началото си от тунджанското село. Организират се чествания, поднасят се венци и цветя, но рядко става дума за неговия автор. А е редно да се знае, че той е дело на ямболския скулптор Минчо Огнянов (1935-2018).

Паметникът е съграден през 2003 г. по случай 100-годишнината от рождението на Джон Атанасов. За целта е създаден и инициативен комитет. Работите обаче не вървят гладко, появяват се проблеми от различно естество, включително липса на достатъчно средства за изработването на паметника, а предстоящите местни избори също разгорещяват страстите. Въпреки това скулпторът изготвя проекта и заедно с калъпите го изпраща в леярната за отливка на собствен риск.

Така в крайна сметка паметникът е отлят и монтиран за годишнината. Той представлява 5-метрова бронзова фигура на Джон Атанасов в цял ръст. Това е и една от малкото монументални творби направени в Ямболско след демократичните промени. Протоколът за предаване на паметника на кметството на село Бояджик е подписан 7 години по-късно – през 2010 година, отново на рождения ден на Джон Атанасов – 4 октомври.  Волята на дарителите, сред които е и Минчо Огнянов е: „Паметникът да остане за идните поколения на село Бояджик”.

Скулпторът Минчо Огнянов подписва протокола за дарение на паметника

netnes.bg – Антон Кабрански