Министър-председателят Бойко Борисов беше на работно посещение в Ямбол

На работно посещение днес в Ямбол беше министър-председателят Бойко Борисов, придружаван от министъра на финансите Кирил Ананиев, заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и от кмета на Бургас Димитър Николов. Те бяха посрещнати от кмета на община Ямбол Валентин Ревански.

Министър-председателят инспектира пречиствателна станция за отпадни води в Ямбол, чието изграждане е завършено и  в момента се правят проби и настройки на съоръженията.

Изпитанията показват, че пречистената вода на изхода на станцията е в нормите за заустване.

 Проектът е на обща стойност близо 29 милиона лева и се реализира основно с европейски средства. Той включва пречиствателната станция и изграждане на довеждащи комуникации и реконструкция на главен колектор IX.

Съоръжението се строи в рамките на първата фаза на мащабния интегриран проект за водния цикъл на града, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда“ и е на обща стойност близо 45 милиона лева.

По време на срещата кметът на Ямбол благодари на правителството и на премиера за подкрепата от 7 340 560 лева, която Ямбол получи. Средствата ще се използват за капиталов ремонт на спортна зала „Диана“, за поправката на част от тротоарните настилки в града, както и за ремонтиране и реконструкция на улицата от бензиностанция „Шел“ до улица „Атанас Кратунов“ в жилищен комплекс „Златен рог“, включващ и изграждането на велоалея и тротоари. Тази пътна артерия ще помогне за облекчаването на трафика в посока Околовръстен път – юг.

На работната среща се изясни, че строителните дейности по доизграждането на новата болница в Ямбол ще започнат до няколко дни. Премиерът сподели, че след завършване на обекта правителството ще отпусне средства и за ново оборудване на болничния комплекс.

Борисов пое и ангажимент за изграждане на ново кръгово движение на кръстовището до магазин „Практикер“, място, което се характеризира с голям трафик и много пътно-транспортни произшествия. „Проектът вече е готов и тази година ще бъде реализиран“, уточни премиерът. Обходен път – юг също ще бъде довършен.

Кметът на Ямбол изрази желание зала „Диана“ да бъде разширена в максимален обем, за да има зали за повече видове спорт. Възможно е да се наложи осигуряването на допълнителни средства, които отново ще бъдат предоставени от правителството. Премиерът допълни, че държавата ще финансира и ремонта на лекоатлетическата писта на стадиона в Ямбол.

 

„Ямбол е на гражданите и всеки, който е получил тяхното доверие или заема обществен пост, трябва да се бори, за да защитава интересите на нашия град и да търси финансиране за проекти, които имат важно значение за неговото развитие“, заяви Валентин Ревански.