Местни избори 2019: Народният представител Дора Янкова: Катя Георгиева е от смелите и модерни лидери, милеещи за своя град

Катя Георгиева е от смелите и модерни лидери на лявата политика, които милеят за града си и са готови да работят активно за неговото развитие, каза народният представител Дора Янкова, която е била дългогодишен кмет на Смолян, на дискусията за предизвикателствата пред местното самоуправление и за споделяне на добри практики в Ямбол.

Срещата събра на едно място – в залата на хотел „Диана палас“, кандидатът за кмет на община Ямбол Катя Георгиева, кандидати за общински съветници от „БСП за България“, кметът на Ямбол от 1995 – 2003 г. Николина Хаджигеоргиева, бивши общински съветници от БСП и от коалициите, в които е участвала през годините и общественици с леви убеждения. На нея присъстваха и кандидати за съветници от АБВ, като представители на левите идеи. Участваха и народните представители Кристиан Вигенин – зам.-председател на Народното събрание и Николай Пенев.

„За 10 години управление на ГЕРБ в страната и 12 години в Ямбол виждаме какво е случва. Има тежки демографски проблеми, но те са свързани преди всичко с перспективата и има ли възможност в управленската програма на Катя гражданите на Ямбол да видят 7-годишния период за бъдещето, за да се хванат ръка за ръка, да инвестират, да образоват децата си, така че да намерят в Ямбол жилище за себе си и добро място за живеене“, допълни още Дора Янкова.

Народният представител поясни, че сега ЕС стимулира възможностите за иновации, технологии, че кметът може да формира високо технологичен парк по програмите по конкурентно-способност, за да могат млади хора с високи заплати да формират средна класа на хора, които са свободни и не са зависими от партиите, а след това те ще дадат възможност и на други да се развиват. „В момента ГЕРБ са длъжници за модерна и съвременна България. Само технологичния парк в София не е достатъчен, има подобни идеи от Бургас и Стара Загора, но с модерното мислене на Катя и на кандидатите за общински съветници всички могат да се консолидират около една такава идея“, коментира още Дора Янкова.

Дора Янкова изрази опасение, че община Ямбол е в структурен дефицит – приходите, които се събират от данъците и таксите, да са по-малко от разходите, които са необходими.

Тя препоръча общината да сключва договор със специализанти, за да работят в болницата и даде за пример как в Смолян „отгледали“ 7 лекари, като гласували да могат да ползват до 10 000 лв., защото един млад лекар няма пари, а специализацията е скъпо нещо. Обясни и как обучили 50 медицински сестри в Смолян, защото един медицински университет по съкратена процедура може да образова медицински сестри на място в болницата и държавата трябва да подкрепи такъв тип изнесено образование.

В залата прозвучаха идеи за обединяване на потенциала на Ямбол и Сливен, за приобщаваща политика към ромите, за създаване на екип в общината, който да подпомага училищата в разработването на проекти по програма „Еразъм“.

„Успехът на управлението в Ямбол ще бъде възможен, ако хората почувстват, че участниците в местната власт наистина мислят за града, чуват ги, разбират проблемите и се ангажират в решаването им“, коментира народният представител Кристиан Вигенин. Той изрази увереността си, че Ямбол трябва да използва последния си шанс за промяна сега, защото след това процесът може да стане необратим, и предложи с всеобщи усилия да издирят хора на различни позиции в националното управление и в бизнеса, свързани с Ямбол, да ги приобщят да помагат за решаване проблемите на града, защото Ямбол има нужда от догонващо развитие.

Когато спечелим изборите в Ямбол, националното ръководство на БСП трябва да превърне общината в пример за добро и успешно ляво управление, каза още зам.-председателят на Народното събрание.

За трагедията на Ямбол ми е болно да говоря, вината не е само на ГЕРБ, защото намерили село без кучета, ще си разиграват коня както искат, сподели Николина Хаджигеоргиева и допълни, че много поразии са направени, много пари са хвърлени на вятъра, но най-важното за хората е да знаят какво се върши в общината.

Ямбол се нуждае от нов кмет, от нов подход в управлението, за да има бъдеще, каза Катя Георгиева. Тя подчерта, че тя и екипът й водят кампания без подвеждания, с реално изпълними ангажименти и затова разчитат на доверието на хората. „Вярвам, че за Ямбол предстоят по-добри времена“, завърши тя и Благодари на всички. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление