Международен фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия“

Пред сградата на Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол беше открита осемнадесетата изложба на Международния фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия“ – 2022, организирана от Община Ямбол, Община Тунджа, Художествена галерия „Жорж Папазов“ и Ямболска фотографска общност. Това е най-престижното и най-дълго провеждано събитие в програмата на фестивала „Кукерландия“.
Пред читалището бяха експонирани най-добрите фотографии от конкурса, 35 на брой.
През годините във фотографския форум са участвали български, руски, украински, английски, американски, френски и турски майстори на фотографията.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански приветства присъстващите и каза: „Снимките от фотоконкурса не само запечатват неповторими мигове от магията на маскарадните обичаи, но се превръщат и във вдъхновение за създаване на картини от малки и големи художници. Това показва високата художествена и идейна стойност на фотографиите.“ Той изрази надежда, че през следващата година обстановката ще бъде нормална и “Кукерландия” ще се проведе в пълния ѝ блясък. Такава, каквато заслужава да бъде!
Жури в състав: Юрий Трейман – председател, Бедрос Азинян – заместник-председател, членове: Екатерина Сароманова, Антон Савов и Константин Зайков, определи победителите в XVIII издание на фотографския конкурс „Кукерландия“ – 2022.
Наградният фонд, осигурен от организаторите, е 2400 лева.
Първата награда и 900 лева спечели Николай Чапкънов от София за снимката „Заклинания“.
Второ място и 600 лева заслужи Антони Георгиев, който е също от столицата, за фотографията „Кукер 4“.
Трета награда в размер на 450 лева получи Калина Георгиева Шивачева-Стойчева от София за снимката „Маски“.
Специалната награда от 450 лева за снимка, направена на „Кукерландия“, получи Петя Василева Танева от Ямбол.
Студио „АртПринтШоп“ – Ямбол също осигури специална награда и тя е ваучер на стойност 250 лева за услуги и стоки, предлагани на сайта. Получи я Желиян Николов от Казанлък.
Дипломи за участие получават всички автори, допуснати за участие във фотографската изложба – конкурс „Кукерландия“ 2022 г.
Преди откриването на изложбата Кукерска група при Народно читалище „Умение-2003“ – Ямбол с ръководител Елиян Кисьов поздрави жителите и гостите на града с демонстрация на кукерски обичай от региона – обредно заораване, засяване, раждане, смърт и прераждане.