МБАЛ „Св.Пантелеймон“ отбеляза Деня на спасението – 15 август

МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол се включи в националната инициатива по повод Деня на спасението – 15 август, който съвпада със светлия християнски празник Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица).
С вой на сирени на линейки и едноминутно мълчание работещите в лечебното заведение почетоха паметта на загиналите свои колеги в изпълнение на служебния им дълг. В днешния ден се почита и паметта на полицаи, пожарникари, доброволци и граждани, жертвали себе си, за да спасят човешки животи.
Денят на спасението се отбелязва на тази дата, тъй като на 15 август 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов – лекар на село Стрелец, Великотърновско, спасява 47 пътници от горящ автобус, вследствие на катастрофа с камион. Д-р Черкезов се оказва случайно в автобуса, връщайки се от служебна командировка в Горна Оряховица. На следващия ден младият лекар умира от тежките изгаряния, които е получава. Неговото име носи многопрофилната областна болница във Велико Търново.
Денят на спасението се отбелязва у нас от 2005 г. насам по идея на главния редактор на вестник „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Инициативата се подкрепя от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, ВМА, Българския Червен кръст и синдикатите.
През декември 2012 г. с решение на Министерския съвет Денят на спасението беше обявен за официален празник. България е единствената страна в Европейския съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.