Машинното гласуване не е по-трудно от работата с банкомат, каза говорителят на ЦИК

Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласувалия преди него. Софтуерът така е направен, че да не може се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения. Това заяви в интервю за БНТ един от говорителите на ЦИК Димитър Димитров.

Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по отношение на дезинфекцията има по-просто решение – ще се ползват ръкавици. „Машинното гласуване не е по-трудно от работата с банкомат. Ще се появи едно указание, което ще поясни как да се гласува. Пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира опция, която да продължи и така ще стигне до края – където ще бъде изписан вашият глас и вие трябва да го потвърдите, ще получите разписка, която ще отиде в кутия“, обясни говорителят на ЦИК.

Димитров уточни, че технологията, която е описана в Изборния кодекс, предполага точно такъв начин – „в който вие получавате купон – разпечатка, върху който е отбелязан вашият вот и за всеки случай за установяване евентуално на вторична проверка оставяте този отпечатък в една не много голяма затворена кутия и е възможно на някакъв случаен принцип да се извърши проверка“.

По думите му е възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга – по 2-3 метра. „Комисията получава разпечатка от машината, ако броеше тези купони, тя би вършила работата, която е да се броят хартиени бюлетини. Идеята е да се улесни или да бъде по-сигурно или независимо самото преброяване“, подчерта Димитров.

Машини ще има в секциите, които имат повече от 300 избиратели, около 9200 – 9300 секции. Ако машина се развали в изборния ден, или ще бъде поправена, или ще се продължи с гласуване на хартия, каза говорителят на ЦИК. Машините няма да бъдат заменяни с други. За охраната на машините за гласуване Димитров отбеляза, че полицията по принцип има задължение да охранява целия изборен процес. „Когато държавата стане собственик на всички тези 9600 устройства, тогава тя ще има истинското задължение. В момента машините все още са на доставчика. Ще станат имущество на държавата малко след изборите“, обясни той. По думите му машините са купени, но предаването става, след като мине едно гласуване и бъде оценена тяхната надеждност.

 

Подготовката за изборите се движи в график

 

Димитров успокои, че подготовката за изборите върви по графика, а от утре комисиите ще регистрират инициативни кабинети, тъй като е възможно да има независими кандидати. „31 партии и коалиции участват на изборите, като към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии. На практика днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на секционните комисии“, каза говорителят на ЦИК.

 

„Партиите са тези, които правят изборите, те назначават всички състави от ЦИК до всяка една секционна комисия, така че разчитаме на тяхното съдействие“, добави той.

 

Възможно е регистрирала се за изборите партия да се откаже да участва. „Със сигурност има една съдебна процедура за партия, която имаше в абревиатурата си ЧЕСТ – тя е подала жалба срещу отказа да бъде регистрирана и евентуално съдебното решение може да доведе до задължителна регистрация“, каза Димитров.

 

Той не прогнозира значително по-ниска избирателна активност, защото хората ще имат по-голяма сигурност, когато знаят, че членовете на секционните избирателни комисии са ваксинирани. Ваксинирането все пак е по желание, напомни той.

 

Всяка комисия ще получи химикалки, които ще се дезинфекцират. „Добре е да се използват служебните химикалки, тъй като те осигуряват синия цвят, иначе ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка, могат да се получат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят и по определен начин поставен върху бюлетината“, обясни говорителят на ЦИК.