Мария Косева иска да запази българските, народните традиции. Затова изработва кукерски маски, които светят с многобройните си маниста и пайети. Започнала през 1990 година, когато трябвала да изработи маска на баща си, който бил кукер. Маската й спечелила златен медал на фестивала в Перник и това я амбицирало да продължи да впряга фантазията си в запазването на традициите си. „Преди аз да започна да правя маски, баба е изработвала за баща ми. Правила ги е от калъфка, за буците е слагала червен плат, за носа чушка и боб за зъбите. Украсата е била хартиени пера. Когато аз започнах в началото ми беше трудно, нямаше материали за пайети съм ходила чак до Турция”. За изработката на една маска е необходим поне един месец неуморен труд за да могат да се пришият всички дребни елементи. Но по-важното е да имаш неизчерпаема фантазия, защото всяка маска е строго индивидуална. Навремето дори са се пазили в тайна, за да не знае никой, кой е кукера. За да бъде маската наистина кукерска, трябва да присъстват и няколко задължителни елемента. Задължителни символи са белия цвят, който символизира водата, зеления – гората, жълтия – слънцето и червения или оранжевия огъня. Трябва да се поставят и огледала, които гонят злите сили. Тези тайни ги знае от баба си, която е истинския пазител на традициите в дома им. „За да стане хубава маската е необходимо голямо въображение, търпение и парченце любов. Моите маски не са страшни, те са весели и красиви”, е обяснението на Мария. Разказва, че преди да започне да шие маската вече знае как изглежда във въображението си. Радва се, че двете й дъщери се интересуват от това, което прави, но за сега нямат необходимото търпение .
You must be logged in to post a comment.