„Лисичета“ от Лилиан Хелман е новото заглавие на ямболския театър онлайн

Точно преди 11 години през април 2009 година, по повод 60 годишнината на ДТ „Невена Коканова“, Ямбол е премиерата на една от най-добрите пиеси на американската драматургия „Лисичета“ от Лилиан Хелман. Пиесата има и своята филмова реализация през 1941 г.

Знаковото произведение „Лисичета“въвлича зрителите в едно „хищно време“ и в едно семейство, втурнало се едновременно с неподозирана алчност, но и с предприемачески дух към просперитет, печалба и нови житейски хоризонти. За какво копнеят Хюбърдови, към какво се стремят с див устрем, готови да прекрачат и морални задръжки, и семейни сантименти, и социални правила – искат да се измъкнат от теснотията и ограниченията на съществуването си или да спечелят много пари? Разтърсеното от конфликти семейство в американския Юг е пометено от стихията на най-важните въпроси, които настойчиво си задаваме и днес: Тъждествени ли са щастието и богатството? Какъв е смисълът на любовта в един разтърсен от меркантилност свят? Отвън или отвътре е продиктуван избора да се превърнем в хищници или в жертви? Времето или човекът налагат ценностите?

Режисьор на „Лисичета“ от Лилиан Хелман е Бойко Илиев. Сценограф – Александрина Игнатова. Ролите са поверени на  Цветелина Кънева, Михаил Лазаров, Полина Стоянова, Анастасия Андриянова, Димитър Димитров,Волен Митев, Милен Каракамушев.

Спектакълът на ДТ „Невена Коканова“, Ямбол „Лисичета“ от Лилиан Хелман  ще бъде достъпен за гледане в профилите на театъра във Фейсбук в четвъртък, 16 април. Това е четвъртото заглавие, което Ямболския театър предоставя на своите зрители и почитатели онлайн след като директните срещи в театралните зали бяха преустановени заради заразата от коронавирус.