Легендарният цепелин L 59 в изложба на ямболския Музей на бойната слава, откриване на 22 септември

   Историята на ямболския цепелин, влязъл в световната военна история с рекорд по най-продължителен полет, е централната тема в най-новата експозиция на ямболския Музей на бойната слава. Изложбата ще бъде открита на 22 септември, неделя, в рамките на честването Деня на независимостта, организирано от община Ямбол.

   Експозицията ще бъде представена от 11.00 часа в специално отредената за нея зала в дворното пространство на музея. Изложбата е оформена в два сегмента – „Цепелиновото летище край Ямбол(1916-1918г.)” и „Отбрана на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле”.

   Любопитен момент от военната история на града се свързва именно с легендарния цепелин L 59 – една от двете най-големи немски летателни машини, използвани през Първата световна война. През ноември 1917г. дирижабълът прави най-дългия регистриран полет – 95 часа и 5 минути без междинно кацане. Екипажът му прелита 6800 километра от Ямбол до столицата на Судан – Хартум и успешно се връща в  Ямбол.

   В Музея на бойната слава посетителите могат да видят макет на цепелина в мащаб 1:24, под който е изработена релефна карта на местността с разположението на цепелиновото летище край Ямбол. Самото летище е било с впечатляващи размери, като освен хангар за цепелина, обслужващата инфраструктура е включвала водородна станция, електро, радио и метеорологична станция, също така ремонтна работилница, жилища за 400 души и дори офицерско казино.

    Втората част от изложбата е посветена на славния боен път на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле от Първата световна война. С първоначална численост от над 80 офицера и 5000 подофицери и войници в началото на войната, след многобройни битки, към септември 1918г. в състава на полка остават едва 1728 войници, под командването на 48 офицери. Посетителите могат да разгледат част от отбранителната позиция, в която са разположени огнева позиция на 75 мм артилерийско оръдие „Skoda-werke” и позицията на предвестника на танковете – 53 мм куполно оръдие система „Круп – Грюзон” 1889/1916г.

    Откриването на новата експозиция ще бъде предшествано от официална церемония по честване Деня на независимостта на България, отново в района на Музея на бойната слава. По традиция програмата започва с изпълнения на ямболския Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“.

   В 10.30 часа ще бъде тържественото издигане на националния флаг, последвано от празнично приветствие от кмета на града Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен.

   Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати в Музея на бойната слава от 10.00 до 16.00 часа.

 

 

Церемония по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България

ПРОГРАМА

22 СЕПТЕМВРИ, МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА – ГР. ЯМБОЛ:

 

10:15 часа – Празнична програма на Духов оркестър – Ямбол

 

10:30 часаРитуал за издигане на националното знаме

               Слово на кмета на община Ямбол

               Благодарствен молебен

             

11:00 часа – Откриване на изложба „Диорами от периода на Първа световна война /1915 -1918г./

 

Ден на отворени врати в Музей на бойната слава – Ямбол

Начален час: 10:00 ч. – 16:00 ч.

Място: Музей на бойната слава – Ямбол