Кукерландия в различен вариант

„Кукерландия“ в Ямбол предлага изложби, пресъздаване на обичаите на Сирни Заговезни и онлайн излъчване на Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“

 

Дефилетата на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ няма да се проведат тази година поради епидемиологичната обстановка и наложената забрана от Регионална здравна инспекция – Ямбол. В програмата са включени изложби и Детският фолклорен празник „Аз съм кукерче!“.

В 13:30 часа на 5 март, събота, пред сградата на Народно читалище „Съгласие-1862“ ще бъде открито XVIII издание на традиционния Международен фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия“. Проявата е организирана от Община Ямбол, Община Тунджа и Ямболска фотографска общност.

Зрителите ще имат възможността да разгледат 35 подбрани от журито снимки, а отличените фотографи ще бъдат наградени.

В 17:30 часа на същия ден ще бъдат пресъздадени обичаите, свързани с народния празник Сирни Заговезни. Това ще се случи в зелените площи до Етнографския комплекс в квартал „Каргон“.

Малчуганите от детските градини в Ямбол и Тунджа представиха обредното маскиране и кукерския обичай в детския празник „Аз съм кукерче“. Видеоклиповете вече са заснети и предстои да бъдат обработени и публикувани на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.

На 2 март във Фейсбук ще бъдат оповестени победителите в Конкурса за рисунка „Моята Кукерландия – нарисувай ми кукер“ на Народно читалище „Съгласие-1862“. Наградите ще се връчват индивидуално на призьорите, изложбата ще бъде експонирана във фоайето на читалището.

На 2 март фотоизложбата „Най-доброто от „Кукерландия“ на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол ще гостува в Музея на фотографията в Казанлък.

Общински детски комплекс – Ямбол набира изработени от деца кукерски маски за Конкурса-изложба „Кукерландия“ до 8 март. След това предстои представяне на експозицията.

Атрактивните гигантски кукерски маски, които през последните години обиколиха големите градове на България, ще бъдат разположени на улица „Г. С. Раковски“ – между сградите на Община Ямбол и Народно читалище „Съгласие-1862“.

Община Ямбол се надява, че през следващата година Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ отново ще се проведе в мащаба, в който заслужава да бъде!