Кукериада – празник на приятелството и една споделена традиция

Кукери от цяла България участваха в първото издание на Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“. Всички селектирани за участие от професорите – фолклористи Георг Краев и Николай Ников групи показаха своя обичай в конкурсната програма, въпреки лошото време, силния вятър и минусовите температури. Това беше и най-масовото участие на тунджански кукерски групи откакто се организират фестивали, посветени на тази красива вековна традиция. Четиринадесет групи от община „Тунджа“ представиха местната кукерска традиция. Над хиляда души донесоха оглушителния звън за плодородие и берекет в село Чарган и в още 12 села от общината. Тези кукерски празници, в които участваха заедно с тунджанските кукери и най-характерните образци на тази традиция от всички краища на страната, превърнаха Кукериада в истински празник на приятелството, провокиран от съпричастността на младите хора към местните обичаи, към корените и българския дух.

Кукериада е причината за възраждането на още една нова кукерска група-тази на село Кирилово, община Елхово. Там, в местното читалище, ушиха своите кукерски маски, специално за участието си в Кукериада, на основата на последната такава, запазена в селото и благодарение на старите хора, които знаят и пазят в спомените и сърцата си тази традиция.

Кукериада се превърна и в празник на съпричастността. Тя се случи благодарение на партньорството на Авиобаза Безмер, която приготви кукерския боб в полевата си кухня; на Сдружение „Читалища с бъдеще“, което се включи и помогна в организацията; на Областния съвет на Български червен кръст, чиито млади доброволци осигуриха топли напитки за участниците; на Общинския център за изкуство и извънучилищни дейности, с които проведохме конкурса „Нарисувай ми кукер“ и празника „Деца играят  на кукери“.

Кукериада  се случи благодарение на съпричастността на бизнеса, който подкрепи мащабно проявата. Спомоществователите на празника са Offise 1 superstore, фирма „Пеликан Агро“, Винарска изба „Балар“, Механа „Странджата“ и още 23 фирми и организации, които учредиха и връчиха своите награди на кукерските групи за съхраняване и популяризиране на традицията. Кукериада се случи и благодарение на съпричастността на кметствата, читалищата, училищата и детските градини.

Кукериада е и празник на милосърдието и подкрепата. В деня на конкурсната програма, кукерската група на село Чарган, военнослужещи от Авиобаза Безмер, доброволци от Български чревен кръст, посетиха заедно домовете на самотни възрастни хора, занесоха им топла храна, а кукерите разтресоха хлопки за здраве в дворовете на домовете.

Кукериада се превърна и в празник на приемствеността на традициите. Повече от 500 рисунки участваха в конкурса „Нарисувай ми кукер“ и над 300 бяха участниците в празника „Деца играят  на кукери“ в село Кабиле.

Кукериада се превърна и в празник на възстановената традиция. В село Генерал Инзово местна маскарадна група и „камили“ от селата  Голям манастир, Роза, Безмер и Веселиново показаха обичая Джамал, бяха представени и забравени вече женски маскарадни игри и обичаи.

Благодарим на всички поканени за участие в състезателната програма на КУКЕРИАДА групи, че въпреки студа и вятъра, не предадоха традицията. Празникът беше най-истинският, именно заради тази безкористна всеотдайност на кукерите към него. Кукериада създаде и много нови приятелства между хора, групи, читалища, села, общини…

Браво на Дражево и Стара река, които за първи път показаха обичая си на фестивал и ни заредиха с ентусиазма си!

Браво на Козарево, Завой и Търнава, които направиха достойно и впечатляващо завръщане, което дълго ще помним!

Браво на Победа, Челник, Маломир, Веселиново, Кабиле, Могила, Хаджидимитрово, Чарган и Калчево за достойното и респектиращо с отношението към традициите представяне!

Браво на всички, които за пореден път ни дадоха основание да наричаме община „Тунджа“ Долината на кукерите!

Благодарим на нашите гости от Пъдарево, Зимница, Тъжа, Стралджа, Търничени, Калипетрово, Бояново, Мирково, Отец Паисиево, Христо Даново, Кирилово, Калофер и Долно Езерово, които ни показаха богатството и колорита на кукерската традиция на територията на цялата страна!

Благодарим на жените от Окоп, Чарган, Дражево, Козарево, Миладиновци, Овчи кладенец, Межда, Стара река, които ни показаха как се приготвя трахана и как се реди хубава трапеза; на жените от Генерал Инзово, които приготвиха характерните бежанешки катми за празника.

Това е КУКЕРИАДА – Празник на споделената емоция на основата на традициите.

Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“ се провежда под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.