Кристиан Вигенин : Няма да допуснем България да се върне назад в демократичния процес

Няма да допуснем България да се върне назад в демократичния процес, коментира народният представител Кристиан  Вигенин  в Ямбол решението на Националния съвет на БСП  парламентарната група да напусне пленарните заседания в знак на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс. 

Той припомни условията, които постави левицата, за да се върнат народните й представители в Народното събрание – започване на процедура за избор на нова ЦИК , защото мандатът на сегашната изтича в края на март и отмяна на промените в изборното законодателство, свързани с преференциалното  гласуване, с обжалването на решения и резултати от изборите и с мнозинството, с което ще се взимат решения в секционните избирателни комисии.

Според него решенията на ГЕРБ за отмяна на част от новоприетите промени са продиктувани  от страха, че сегашната ситуация и действията, които бяха предприети от парламентарната група на БСП , могат да доведат до масови протести и до края на това управление.

БСП  иска различна политика, различен начин на действие на Народното събрание, затова предприе като крайна мярка напускането на пленарните заседания, поясни още народният представител. Той Изрази позицията на мнозинството  в  Националния съвет на БСП , че излизането на парламентарната група от Народното събрание като опит да спасят демократичния, свободен и честен изборен процес е начин да укрепят парламентаризма, а не да го уронват.

Кристиан  Вигенин  изрази личната си позиция, че според него има неизпълнени условия и затова групата не трябва да се връща в парламента.

Народният представител разясни и другото  решение на Националния съвет, че за европейските избори БСП  няма да променя коалицията, но ще се проведат разговори за подкрепа с граждански сдружения, партии  и неправителствени  организации, за да се създаде широк фронт или движение за отстояване на демократичните принципи в България.

Противоречието между Борисов и Цветанов става все по-видимо, каза още ямболският  депутат и поясни, че битката между тях се води с всевъзможни средства и все по-трудно конфликтът може да бъде прикриван.

Той припомни, че БСП  са първите и единствени, които имат предизборна платформа към избирателите за това какъв искат да е Европейският съюз, при тях тече процес на номинации отдолу нагоре и допълни, че са достатъчно консолидирани, всеки е наясно, че не е по-голям от партията и от голямата цел – спечелване на европейските избори и затова той е оптимист за крайния резултат от изборите.