Кристиан Вигенин: „Властта се е заела да докаже, че може да смачка поредния животновъд”

„Властта се е заела да докаже, че може да смачка поредния животновъд”, коментира народният представител Кристиан Вигенин на пресконференция в Ямбол заповедта за заличаване от регистрите на фермата на Ани Петрова от Болярово и за евтаназиране на животните й заради положителна проба на чума по дребните преживни животни.
Кристиан Вигенин настоя за отмяна на заповедта, защото времето е доказало правотата на позициите им от самото начало, че не бива да се избиват масово стадата, както това беше направено при откриване на първите положителни проби през юни и юли в община Болярово. Народният представител изтъкна, че сега, когато са открити нови случаи на животни с антитела, се обсъждат други варианти за справяне със заболяването – не само не се избиват всички стада във населените места с положителни проби, но дори не се избиват и стадата, в които има открита такава зараза.


„Имаме всички основания да смятаме, че стадото на Ани Петрова в новите условия може да бъде запазено, още повече, че говорим за една положителна проба от стадо от 200 овце, която може да се откаже и грешка”, коментира още Кристиан Вигенин и допълни, че предложението им е да бъдат взети нови проби от стадото, за каквито настояват и собствениците на фермата.
Депутатът от БСП заяви, че продължават да настояват за оставката на земеделския министър и на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и ще предложат и законови промени, защото в този си вид Агенцията е безконтролна, непрозрачна и не работи в услуга на гражданите.
На пресконференцията присъстваха още областният лидер на БСП Митко Андонов и общинските председатели на партийните организации в Ямбол – Катя Георгиева, в община „Тунджа” – Нели Славова, в Стралджа – Мария Толева и в Елхово – Стоянка Маджарова.

Народният представител обяви още, че със срещите в Ямбол приключва представянето и обсъждането на „Визия за България” в страната. На 21 ноември в Ямболска област ще пристигнат народни представители от БСП, които ще представят във всички общини концепцята за развитие на държавата, заложена в този дългосрочен документ за управление.
Като заместник- председател на Националния щаб за европейските избори Кристиан Вигенин е започнал подготовката на програмата на БСП за този вот. В нея ще бъдат отразени вижданията на левицата каква Европа иска да има оттук нататък. Той изтъкна още, че изборите за Европейски парламент са много важни, защото са определящи за насоката, в която ще тръгне Европейският съюз.
„Наред с всички проблеми в здравеопазването, за което в сряда ще се гласува и вот на недоверие в парламента, има и сериозен проблем и по отношение на психическото здраве на българина и Валери Симеонов го доказва с изказване то си за майките на децата инвалиди”, коментира още Кристиан Вигенин, като настоя за незабавна оставка на вицепремиера. Той определи думите му като недопустими и незащитими, надхвърлящи всички възможни граници и затова оставането му в правителството оттук нататък е невъзможно.