Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ в Ямбол

Заместник областният управител на област Ямбол Волен Дичев откри  Семинар на Фондация „Асоциация Анимус“  в Ямбол на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“.

Семинарите се провеждат под патронажа на г-жа Мария Габриел. По нейна инициатива през 2015 и 2016 година се проведе кампанията „Отвори очи“, която доведе до остро поставяне на проблема с насилието над жени и у нас.

„Домашното насилие е сериозен проблем, който трудно се идентифицира, поради непознаването му и пренебрегването му от обществото, поради страха и срама на жертвите. Аз приветствам идеята за провеждане на подобен семинар, тъй като считам, че за този проблем трябва да се говори, да се споделя опит, да се предлагат конкретни решения по защита и подкрепа, за да знаят жертвите на домашно насилие, че има начин за спасение.“, каза при откриването Волен Дичев. Съпричастността и активността на институциите по отношение на проблема има ключово значение за неговото разрешаване. Една от формите е създаването на Координационен механизъм и по отношение на жертвите на домашно насилие. Обединяването на институциите за разрешаване на конкретни проблеми свързани с деца, на територията на община Ямбол работи успешно. „С подкрепата на областния управител можем да приложим механизма и към жертвите на домашно насилие“, сподели още заместник областният управител.

България през 2016 година ратифицира Инстанбулската конвенция за борба с домашното насилие. Промените в българското законодателство започнаха в тази посока. Целта на работещите в посока преодоляване на този проблем е да има минимум 28 кризисни центъра, които да помагат, както и осигуряване на подслон, така и като правна и друга помощ.