Концерт славянски песни и романси

Община Ямбол

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол

Ви канят на концерт

СЛАВЯНСКИ ПЕСНИ И РОМАНСИ

от България, Русия, Полша и Чехия

Гинка Учкова – сопран

Мария Чертищева-Казан – пиано

10 май 2019, петък
Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2

ВХОД СВОБОДЕН

Концертът е посветен на 24-ти май, Денят на славянската писменост и култура, и ще се проведе на 10-ти май от 17:30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“, гр. Ямбол, вход свободен.

Публиката ще има възможността да чуе репертоар само на славянски композитори: преработки на популярни български народни песни, цикли на Дворжак и Шопен, както и руски романси от Глинка, Чайковски и Рахманинов.

Произведенията ще бъдат изпълнени на оригиналните славянски езици.

Концертът е представен с изключително успешна премиера миналата година в Холандия.

Брошура с превод на чуждоезичната програма ще бъде налична.

ГИНКА УЧКОВА

Започва обучението си по музика на 6-годишна възраст в класа по пиано на Жана Станчева в детска музикална школа на читалище „Съгласие“. Възпитаник е и на театрална група „Палечко“ – гр. Ямбол с ръководител София Карастоянова. Обучението си по оперно пеене започва при Цветомира Гицова в музикалната паралелка на гимназия „Васил Левски“.

Защитава степен „бакалавър“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив по специалността „Педагогика на обучението по музика“ с класическо пеене при проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак. Следва магистърска степен по класическо пеене в Нов Български Университет. По време на обучението си е участник в редица майсторски класове и оперни постановки в България и чужбина. Работи 2 години като преподавател по пеене в  НУМТИ „Добрин Петков“ и АМТИИ – гр. Пловдив. След това специализира в Холандия и започва самостоятелна артистична дейност.

От няколко години има собствена певческа школа.

Репертоарът ѝ включва предкласични и кантатно – ораториални творби, Моцартовите субретни персонажи и песенното творчество на Шуберт, Шопен, Дворжак, Меноти, Барбър, Волф, холандска и българска съвременна музика и др.

МАРИЯ КАЗАН

Мария Казан е родена през 1988 г. в Санкт Петербург, Русия. На 5-годишна възраст започва обучението си по музика с уроци по пиано и пеене в хор в лицей „Санкт Петербург“ в Русия. Продължава музикалното си образование с пиано в консерваторията „Римски Корсаков“. Още по време на обучението си започва да работи като корепетитор и учител по пиано с деца.

След завършването на консерваторията работи близо 10 години като концерт майстор и корепетитор с камерен хор „Кантарела“, който принадлежи към Шведската католическа църква.

През 2017 г. се мести в Холандия и продължава своето професионално развитие като педагог по пиано и корепетитор на певци, което е и най-голямата ѝ страст.