Концерт-бенефис на Цветомира Гицова в Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол по повод 45 години на сцена

На 5 юни, събота, от 18:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ приятелите и почитателите на сопраното Цветомира Гицова ще се насладят на нейните изпълнения в концерта-бенефис, организиран по повод 45-та ѝ годишнина на сцена.

Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова и Дамски хор „Проф. Георги Димитров“ с диригент Весела Пастърмаджиева ще участват в музикалната проява, в която на орган и роял ще свири Радосвета Хъркова.

Входът на концерта е с покани.

Богата е творческата биография на Цветомира Гицова, родена на 22 октомври 1959 г. в Плевен. Баща ѝ е летец, а майка ѝ – икономист, но тя избира пътя на певческото изкуство.

Завършва Средно музикално училище ,,Христина Морфова“ в Стара Загора с отличие, а след това – Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив. Учи в майсторски клас на проф. Киселова.

Стъпва на сцената на Музикален театър ,,Проф. Драган Кърджиев“ – Ямбол през 1978 г., преди това е участвала в спектаклите на Старозагорска опера.

Едни от значимите роли на Цветомила Гицова са: Евридика от ,,Орфей в ада“ на Офенбах, Любаша от ,,Севастополски валс“ на Константин Листов, Серпина от ,,Слугинята – господарка“ на Перголези, Щаси от ,,Царицата на чардаша“ на Калман и др.

Гицова участва в много мюзикъли и концерти.

От 2005 г. пътува за осем години с частна опера ,,Театро Лирико“ и изпълнява партиите на  Анина от „Травиата“ на Верди, Барбарина от ,,Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и много други. Пяла е в САЩ, Гватемала, Италия, Германия, Франция, Испания, Португалия, Австрия и в други страни по света.

В момента Цветомира Гицова е солист на Камерен оркестър ,,Дианополис“. Тя се занимава и с педагогическа дейност – нейни ученици пеят в България и в чужбина.

Потомка е на Неофит Рилски и художника Илия Бешков. Награждавана е със Сребърен герб на  община Ямбол. Щастлива е с две деца и двама внуци.