Контрабандни златни накити за близо 100 000 лева откриха митническите служители на МП Лесово

Контрабандни златни накити на стойност близо 100 000 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в яке и чанта на шофьор на товарен автомобил.

Камионът с чужда регистрация е пристигнал на МП Лесово на 23.01.2024 г., около 21.00 часа, на входящо трасе от Турция. Водачът, турски гражданин с инициали М.К., е представил документи за транзитно превозван товар от Турция за Румъния и е обявил, че няма друго за деклариране. При последвалата митническа проверка, инспекторите откриват три пакета с бижутерийни изделия от жълт метал, увити във фолио и укрити в ръчна чанта с документи и в джоб на яке на водача в шофьорската кабина.

Общото тегло на недекларираните накити е 990.10 грама. Според първоначалната експертиза от вещо лице, те са изработени от злато 14 карата (проба 585) с обща пазарната стойност в размер на 99 010 лева. 

Контрабандните златни изделия са иззети и по случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.