Конкурс по повод 3 март

По случай 3 март – Националният празник на Република България, фондация „Тервелъ“ организира конкурс за рисунка за децата на област Ямбол!

Темата на конкурса е „България“. Творбите на победителите ще бъдат поместени в специално издадена книга, съдържаща отличените есета от трите ни конкурса за есе по повод Трети март през изминалите години. Най-оригиналната рисунка ще бъде корица на книжката.

Публикуваме целият регламент за участие и провеждане на конкурса:

1. Категории за участниците

1.1. Участниците се оценяват в две възрастови групи – от V до VIII клас и от IX до XII клас. За всяка възрастова група има първо, второ и трето място.

1.2. По преценка на журито ще бъдат дадени до две поощрителни награди във всяка възрастова група.

2. Изисквания към творбите

2.1.Творбите трябва да бъдат във формат А4 (21х29,7см ) или 35х50 см. Приемат се само творби изпълнени в графичен материал или живописна техника, върху хартия. Няма да бъдат журирани творби с дигитална обработка.

2.2. Всеки участник може да представи до 2 броя творби.

2.3. В творбите трябва да бъдат разгърнати представите за България – за едни това може да бъде паметно място, личност или битка, за други да бъде природен или градски пейзаж.

3. Награден фонд

3.1. Възрастова група от V до VIII клас:

Първо място – 400 лв.

Второ място – 200 лв.

Трето място – 100 лв.

3.2. Възрастова група от IX до XII клас:

Първо място – 400 лв.

Второ място – 200 лв.

Трето място – 100 лв.

4. Срокове, форма на предаване и оценяване на творбите

4.1. Творбите трябва да бъдат изпратени до 17.02.2020 г. на адрес: Художествена галерия „Жорж Папазов“ – гр. Ямбол, ул.“Цар Самуил“ 2 или предадени на място в работно време – от понеделник до петък, 09:00-12:00 часа и 13:00-17:00 часа. Телефон за връзка с Художествената галерия – 046/ 66 34 09.

4.2. На гърба на всяка творба трябва да бъдат написани ясно и четливо трите имена, клас, учебно заведение и телефон за контакт на участника.

4.3. Комисията по оценяването е в състав:

Цветан Казанджиев – Председател – След завършването на образованието си през 1985 г. участва в множество национални и международни изложби. Носител на много престижни награди от България и чужбина. Журира конкурси на различна тематика. Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика“. Живее и твори в гр. Ямбол.

Стойка Цингова – изкуствовед, уредник в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол. Дипломира се в специалност „Изкуствознание“ към Национална художествена академия, София през 2001 г. Автор е на статии и публикации в специализирани издания (сп. „Проблеми на изкуството“, „Бюлетин на СБХ“, в. „Култура“ и др.). Член е на Съюза на българските художници, секция „Критика“.

Кольо Костов – художник, дипломира се през 2008 г., специалност „Изящни изкуства – Живопис“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Участник и носител на отличия от национални художествени изложби. Уредник в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол. Член е на Съюза на българските художници, секция „Живопис“.

4.4. Творбите ще бъдат оценявани както по своята оригиналност и връзка с възложената тема, така и по уменията за работа с избраните материали и композиционно решение. Целта на конкурса е учениците да представят своите възгледи относно свободата и съхранението на българските ценности и култура. Не се допуска чужда намеса.

5. Награждаване и класиране

5.1. Награждаването ще се проведе на 03.03.2020 г. от 14:00 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“, гр. Ямбол.

5.2. Класирането ще бъде публикувано до 7 дни от датата на награждаването.

*Организаторите запазват правото си да променят правилата на конкурса при необходимост.

Фондация „Тервелъ“ предварително благодари на всички участници, жури, ръководството на ХГ „Жорж Папазов“ и местни медии, които ще се включат и подкрепят конкурса за децата на област Ямбол!

Желаем успех на всички!