Композиторът Митко Щерев на 76

На днешния ден – 28.01.1946 г. , в Ямбол се е родил популярния български композитор, аранжор и пианист- Митко Щерев. 
„-Когато започнах да пиша музика и станах известен, бях в шок. Произхождам от скромно семейство и за мен беше изненада“. Това казва големият български композитор Митко Щерев.
Наричан е филмовият композитор на столетието – създал е музиката за 36 игрални филма и пет телевизионни сериала, работи с най-големите гласове в България, създава легендарната група „Диана Експрес“. А днес продължава да завещава огромно наследство с песни на признателната си публика.
Рано разведените му родители го изпращат в пансион за сираци в 5клас, после следват още 4 години в друг пансион. Именно в този нелек период от живота, когато не е знаел кой точно е, той открива акордеона, а той го среща с първия му учител по музика. Следва среща с големия Емил Димитров, когато е студент и „Осъдени души“, което му отваря пътя към филмовата музика. 

В средата на 1960-те години започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров „Синьо-белите“.  През 1967 г. пише първата си песен – „Нора“ в изпълнение на Емил Димитров. В началото на 1970-е години е ръководител на оркестър „Маковете“, който съпровожда Лили Иванова. До 1973 г. работи с Лили Иванова и Емил Димитров. През 1974 г. Митко Щерев създава група „Диана Експрес“ и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея, като пише почти цялата ѝ музика. В първата дългосвиреща плоча на групата пее Митко Щерев, като е автор на музиката и аранжиментите на цялата плоча. Някои от най-големите хитове на „Диана Експрес“ са „Северина“, „Душа“ и „Наследство“.

Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на поп музика в България. Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Русия, Чехия, Германия, Франция, Холандия и Италия. През 1986 г. става главен художествен ръководител на естрадния ансамбъл към Министерството на войските на транспорта.

Митко Щерев се реализира и като популярен композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: „Дубльорът“, „Осъдени души“, „По хълмовете на времето“, „Човек от народа“, „Адаптация“, „Комбина“, „La Donna E Mobile“ и др. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието. Съюзът на филмовите дейци в България му присъжда награда за музиката към филмите „Вик за помощ“ и „Скъпа моя, скъпи мой“ през 1986 г. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.

През 2010 г. издава биографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“, в която описва освен своя живот и историята на „Диана Експрес“.