Коледарски празник в Ямбол с уникалните танцуващи коледари

На връх Коледа – 25 декември, Ямбол и тази година ще бъде разтърсен от ритъма на уникалния коледарски буенек.

Емблематичният фестивал на танцуващите ямболски коледари „Ямболски коледарски буенек“ отново ще се проведе на четири сцени – в градския парк, пред Народно читалище „Пробуда – 1909“, пред НЧ „Зора – 1945“ и в двора на Основно училище „Любен Каравелов“.

Пред читалище „Пробуда“ в квартал „Каргон“ празникът ще започне в 11:00 часа. В градския парк и пред читалище „Зора“ началото на фестивала е обявено за 12:00 часа, а в квартал „Диана“ – в двора на ОУ „Любен Каравелов“ в 13:30 часа.

Програмата в градския парк включва представяне на обичая от малките коледари от Детска градина „Радост“, слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, тържествена Рождественска служба с Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и архиерейския наместник архимандрит Димитрий и коледарски буенек в изпълнение на кудата на Янаки Терзиев, най-дългогодишният ямболски станеник. Във фестивала в парка ще играят танцьорите от Фолклорен танцов състав „Ромбана“ и Танцова школа „All Steps – Всички стъпки“.

Конкретна цел на фестивала е да поддържа и развива защитения с патент „Ямболски коледарски буенек“ в двете му основни форми – „коледарски буенек от Каргона“ и „коледарски буенек от Баира“. Каргонските куди ще представят обичая пред НЧ „Пробуда“, „коледарският буенек от Баира“ ще бъде показан пред НЧ „Зора“.

Каргонският обичай се отличава от традицията на „Баира“ по носиите на коледарите, стъпките на буенека, темпото. Съществуват и различия в командите, редуването на танцови фигури, благословиите и обредния реквизит.

Пред двете читалища коледарите ще бъдат оценявани от жури, което включва етнограф, хореограф и музикантинструменталист, които са и консултанти на празника.

Академик Крум Георгиев, Динка Ангелова, Петър Димитров, Георги Джелебов, Красимир Димитров, Пламен Дуков и Иван Петров са специалистите, включени в двата състава на журито.

Коледарите ще получат награди за първо, второ и трето място, както и отличия за „молитва“ и персонажи – „станеник“, „баш“, „куйрукчия“, „котка“.