Кметът на община Ямбол Валентин Ревански проведе среща с директори на училища

Kметът Валентин Ревански инициира среща с директорите на училища на територията на община Ямбол. На срещата присъстваха и ресорният заместник-кмет Енчо Керязов, както и началникът на Регионално управление на образованието Стойко Стойков.

 

            „Организирах тази среща, защото за нас образованието е един от основните приоритети в Ямбол. Важно е да разберем какви са проблемите и да се опитаме всички заедно да ги решим. Нека видим по какъв начин, вие помежду си можете да си бъдете полезни, и как Общината може да помогне за подобряване на образованието“. С тези думи кметът на община Ямбол Валентин Ревански откри срещата. 

 

            Той допълни, че проблемите в образованието на нашия град са наистина големи. Това се вижда от резултатите от миналата учебна година. При външното оценяване по български език и литература на учениците след 4-ти клас област Ямбол е на 18-то място в страната, а след 7-ми клас – на последното 28-мо. На матурите ямболските ученици са постигнали резултати, които нареждат областта на 25-то място в страната.  Ръководството на община Ямбол очаква РУО-Ямбол да работи по-активно и да упражнява контрол върху качеството на образованието и спазването на закона.

 

            „Аз и Регионалното управление на образованието започваме редица от посещения във всяко училище, за да проверим дали учениците са в класните стаи и как протича учебния процес“, заяви ресорният заместник-кмет Енчо Керязов.

 

             „Образованието е основен стълб в едно общество, а бъдещето на България минава през вашите класни стаи“- допълни кметът Ревански.

 

             От своя страна директорите представиха проблемите на своите училища. Бяха направени и конкретни предложения. Едно от тях беше свързано с консултативния съвет по образованието към кмета, за който стана ясно, че ще предстоят промени. По думите на директори, съветът трябва да заработи реално и ефективно, да провежда редовно своите заседания , да се обсъждат проблемите на училищата, и да се намират решения своевременно.

 

            Всички директори се обединиха около проблема за липсата на млади учители, затова в някои случаи са принудени да назначават пенсионирани педагози.

За справяне с тази ситуация се чуха предложения за създаване на контакти с ВУЗ, в които се обучават бъдещи учители от Ямбол, за да се намери механизъм те да бъдат привлечени да се върнат след завършването си в родния град.

 

            На срещата бе обърнато внимание и на проблема с родителите, които неглижират образованието на своите деца. Често, отпаднали от системата ученици, не могат да бъдат върнати, заради съпротива от родителите. „В тази връзка трябва да направим всичко възможно ситуацията да се промени, защото няма по-опасно нещо в едно общество от необразования човек“, заяви кметът на Ямбол Валентин Ревански.

 

            На срещата бе посочено, че наред с проблемите, трябва да се обърне внимание на факта, че много деца са прославили Ямбол и България със своите постижения в различни области. Училищните директори изказаха своята благодарност за проведения ползотворен диалог с ръководството на община Ямбол.