Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев:

Уважаеми учители,

Уважаеми читалищни секретари и деятели,

Уважаеми творци,

Днес е  24 май – Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура.

Празник, който винаги е бил в душата на народа ни – в години на бездържавност и в години на войни.

Вярвам, че и в настоящата извънредната епидемична обстановка, 24 май е в сърцата и ума на всички българи, осветен от дълбоко родолюбиво чувство.

Буквите са нашето начало и път на духовно развитие и просперитет. Буквите ни са дар и завет, който задължава всички ни да работим за духовната грамотност, да пазим богатството и отстояваме чистотата на българския език. Защото пак и само чрез слово дори в условия на социална дистанция оставаме свързани помежду си и преодоляваме заедно изпитанията, като се подкрепяме и уповаваме един на друг.

Уверен съм, че ще намерим сила да продължим да вървим по пътя на буквите, пазейки чистотата на езика „свещен“, завещан от предците ни. Това е безценно наследство.

Именно чрез българската книжовна реч, която поетът Вазов назова „омайна“, можем да се почувстваме отново заедно и част от един достоен народ – българският, който даде „на вси славяни книги да четат“. 

Днес обновяваме своята памет за делото на Светите братя Кирил и Методий и за Златния български културен век. Отдаваме почит и признание към поколения учители и творци, чрез чийто труд, талант и посветеност сме постигнали духовен ръст и авторитет в цивилизования свят.

Днес искрено благодарим и на всички вас – настоящите будители, учители и творци, които създавате духовни ценности, съхранявате културни традиции, предавате мъдрост, знание и умение.

Уважаеми учители, читалищни деятели и творци, благодарим Ви за силата на характера ви, за непоколебимата вяра и изключителна креативност.

Благодаря Ви, че правите възможното и непосилното, за да ги има училищата, детските градини и народните читалища, заради децата и заради жителите на нашите малки тунджански села.

Бъдете вдъхновени и предавайте своето вдъхновение на младите поколения, за да израстват просветени и духовно свободни, за да вървят уверено и със самочувствие по пътя на българските букви! 

Честит празник!

 

Георги Георгиев

кмет на община „Тунджа“