Катя Георгиева: Ямболските социалисти ще гласуват за лидер на БСП в пет секционни комисии

Общински съвет на БСП – Ямбол е сформирал общинска избирателна комисия за пряк избор на председател на Националния съвет на левицата, съобщи председателят на ямболската организация Катя Георгиева. Комисията е от 7 членове, избрани са и 3 резервни. Нейн председател е Калоян Калиманов, зам.-председател е Любен Сяров, а секретар – Драгомир Драгнев. Вътрешната предизборна кампания ще започне от 13 август, когато ще започне и работата на общинската избирателна комисия. Нейната основна задача е да организира провеждането на този избор, да обучи представителите на секционните избирателни комисии, да обработва жалби и сигнали, ако постъпят в предизборната кампания и в изборния ден и накрая да изготви протокола за проведения избор.
По време на предизборната кампания – 13 август – 11 септември, регистрираните кандидати за председател на партията имат право да посетят всяка партийна организация – общинска или основна, да представят своите идеи и визии за развитието на БСП и ние сме длъжни да им осигурим тази възможност, обясни още Катя Георгиева. Тя подчерта, че тяхната амбиция е да осигурят добра активност и да покажат отношение към всеки партиен член и да проведат прозрачни избори.
Ще бъдат сформирани 4 изборни секции на териториален принцип, за да са улеснени членовете на БСП да гласуват. Секциите ще бъдат в централния клуб на БСП, в НЧ „Пробуда“, в НЧ „Зора“ и в Кварталния клуб в ж. к . „Граф Игнатиев“ до бл. 60. Ще бъде сформирана и подвижна секция, за която трудноподвижните членове на БСП трябва да заявят предварително желание.
Всеки от кандидатите има право и на застъпници в секционните избирателни комисии.
Право на глас на тези избори имат всички членове на БСП до 31. 12. 2019 г., новоприети членове нямат право да гласуват. Всеки член трябва да заяви къде иска да гласува, за да се избегне дублиране в списъците. От тях трябва да бъдат извадени всички починали и напуснали партията. Общинският съвет на БСП изпраща в Централната избирателна комисия избирателните списъци и тя ги изготвя официално за всяка една от секциите. Крайният срок е 23 август.
Избирателните списъци са важни за реалната активност, защото прекият избор на лидер на БСП ще бъде валиден, ако са гласували 50 % плюс 1 от членовете.