Катя Георгиева към съветниците от ГЕРБ: Проявете смелост и отговорност към ямболските граждани, подкрепили референдума

Като член на Инициативния комитет за организиране на подписка за провеждане на местен референдум за дълга в община Ямбол, и като общински съветник,  искам да се обърна към вас, колеги, и да ви призова да проявите отговорност към 6456 граждани на Ямбол, положили коректно подписите си и личните си данни с желание да бъдат питани по такива важни финансови проблеми на Ямбол, какъвто се явява тегленето на облигационен заем. Не бива да забравяме, че той ще се плаща следващите 12 години и с лихвите ще надхвърли 20,6 млв. лв.

Призовавам ви да бъдете отговорни и към подписите на още 812 души, които дали заради грешка, дали заради страх от неправомерно използване на личните им данни, не са нанесли правилно ЕГН-то си.

Както виждате от справката на ГРАО само 484 подписа не достигат, за да стане задължително провеждането на местен референдум, но това е прекалено малък брой на фона на всички над 9000 граждани на Ямбол, които са заявили желание с данните в бланките да подкрепят подписката, но са допуснали някакви неточности и още стотици, които споделиха пред нас на шатрите, че ни подкрепят, но се страхуват от репресии и не смеят да се подпишат.

Без да поставям под съмнение професионализма на работещите в ГРАО, има редица данни назад във времето, които ме смущават. На парламентарните избори за 44 Народно събрание през март 2017 г. гражданите с избирателни права в Ямбол, включени в списъците на СИК са 68 675. През същия месец, на 24 март, ГРАО подава данни за граждани с избирателни права за друг местен референдум – 70 433. Една е бройката за изброри, друга – за референдуми. Невероятно, но факт.

Но да се върнем към днешния ден.

Не бива да подценяваме факта, че въпреки насаждания страх за хляба им и наложените зависимости хиляди ямболски граждани се осмелиха да изразят желанието си да бъдат питани. Гражданите проявиха смелост и ние като общински съветници не трябва да пренебрегваме гласа им.

За нас, инициаторите на тази подписка, не е морално в края на един изтичащ мандат да взимаме толкова важни решения, които ще се отразят на управлението на Ямбол през следващите 3 мандата, само за да може отиващото си ръководство на общината да изиграе обществени поръчки за 17, 6 млн. лв. и точно то да ги възложи.

Не е морално да натоварваме гражданите да плащат такъв огромен заем в продължение на 12 години и то в края на периода на гласуваното ни от тях доверие без да ги попитаме дали са съгласни за това.

За нас само суверенът има право да се произнесе за този дълг, защото той ще го плаща.

Колеги от ГЕРБ, искам да ви припомня, че вие сте общински съветници през този мандат с подкрепата на 10 194 избиратели и не смятам, че е морално да се опитвате да игнорирате легитимното мнение на  6 456 граждани на Ямбол и на още хиляди, които са се подписали, но са допуснали някаква неточност. Гласът на толкова много ямболски граждани не може да бъде подминат с лека ръка.

Нашето предложение е местният референдум да се проведе заедно с европейските избори, като по този начин ще отпадне още едно ваше опасение, че ще се харчат излишни общински средства. Практиката показва, че референдумите допълнително увеличават избирателната активност, а и вие, и ние искаме повече граждани да отидат до урните на 26 май.

Що се отнася до законосъобразността на въпроса нашата позиция е, че се опитвате да ни вкарате в правните абсурди на несъвършеното законодателство и съдебната практика, свързана с него.

Още преди да одобрите решението за емитиране на облигационен дълг в последния възможен момент – на 28 декември 2018 г., вие прекрасно знаехте, че от месец в Ямбол се провежда подписка за иницииране на местен референдум за дълга. Жалбата на граждани срещу решението на Общинския съвет за теглене на дълга беше отхвърлена от съда, като един от мотивите е, че това решение не поражда пряк ефект, защото поемането на общински дълг се проявява чрез общинския бюджет.

Но когато бюджетът е приет с включения в него общински дълг (т. е. поражда се пряк ефект), вече позицията и на кмета, и на съда е, че местният референдум не може да решава въпроси на общинския бюджет.

Т. е. няма реална възможност да се оспори и по съдебен път неразумното решение на този Общински съвет, който под давление на кмета е готов да натовари гражданите да плащат над 20,6 млн. лв. дълг.

За нас референдумът е най-правилният начин да се вземе решение за този огромен общински дълг, още повече че чл. 17 ал. 2 на Закона за общинския дълг го предвижда като възможност – текстът гласи, че решението за поемане на общински дълг се приема с мнозинство повече от половината от общия брой на общинските съветници или след провеждане на местен референдум.

Ако искате да уважите мнението на хилядите ямболски граждани да бъдат питани, може да отменим решението си от 28 декември миналата година и да вземем ново за провеждане на местен референдум.

Колеги от ГЕРБ, през този мандат вие допуснахте пълното обезличаване на Общинския съвет като орган на местното самоуправление, защото безропотно приемахте всяко предложение, наложено ви от вашия  политически лидер и кмет на Ямбол. Дали защото му бяхте прекалено верни, или защото държеше голяма част от вас с постовете, на които ви е назначил, но вие не посмяхте да проявите самостоятелно мислене и одобрявахте всичко, което ви е наредил, дори и когато ви показвахме, че извършвате закононарушения и след това съдът отменяше решенията на Общинския съвет.

Призовавам ви поне сега, в края на мандата, да проявите малко смелост  и да зачетете мнението на хилядите ямболски граждани, защото на предстоящите местни избори отново ще поискате тяхното доверие. Надявам се, че ще проявите отговорност към ямболските граждани и към Ямбол!