Катя Георгиева: Да гласуваме за нова солидарна и различна Европа, в която всеки европейски гражданин е много ценен, независимо от мястото където живее

„Европа не може да продължава да работи по този начин, както досега, а европейските избори през май са възможност не просто да се преформатира , но и да се преоснове  ЕС ”, това главно послание от конгреса на Партията на европейските социалисти, който се проведе на 22 и 23 февруари в Мадрид, сподели пред ямболските  медии председателят на Общински съвет на БСП  – Ямбол Катя Георгиева. Тя определи поканата към нея като общински председател да участва в българската делегация за конгреса на ПЕС в Мадрид като уважение към ямболската  партийна организация и нейните членове.

На конгреса са изнесени факти за големите неравенства между гражданите на ЕС  – как 1 % от европейските граждани държат една трета от ресурсите на континента, а 40 % от европейските граждани притежават само 1 % от ресурсите.

С новия социален договор за нова Европа, както се нарича предизборният манифест на европейската левица, ПЕС ще се бори за солидарни държави, за чиста околна среда, за равни права на всички граждани, които да получават услуги с едно и също качество във всички европейски държави и еднакво отношение към всеки европеец, независимо къде живее.

За нея един от най-силните моменти на манифеста е, че всяко европейско дете трябва да получава добра храна, чиста околна среда, добро здравеопазване, добро образование и шанс за работа, като порасне.

Катя Георгиева подчерта, че във връзка с предизвикателствата на т. нар. четвърта индустриална революция (цифровото общество) ще има трансформация на работите места и затова ще се заложи на възможността хората да се обучават през целия им живот.

Тя сподели, че не е било отречено всичко добро, което се е случило досега, но европейските социалисти и демократи са категорични, че неолибералните  и консервативните модели трябва да останат в миналото и че е необходим нов подход и нова посока в развитието на Европа.

Общинският председател на БСП  определи като много ценно, че на конгреса е започнало да се говори за идеология в политическото им семейство и понятия като солидарност, защита на условията на труд, справедливо данъчно законодателство, борба с данъчните  измами, експлоатация много ясно и категорично са били заявени.

Катя Георгиева подчерта, че от Мадрид е започнала предизборната кампания за европейските избори и в Ямбол те ще започнат усилена работа по разясняване на предизборните послания и мотивиране на хората да гласуват на тези избори.

Тя изтъкна, че трябва да убедят хората, че темата за Европа не е далечна за тях, защото всичко, което се случва в българското законодателство преминава през решения и директиви на европейския парламент. Затова БСП  в Ямбол ще направи всичко възможно да мотивира ямболските  граждани да бъдат активни на 26 май и да подкрепят лявата платформа за нова солидарна и различна Европа, в която всеки европейски гражданин е много ценен, независимо от мястото където живее.