Камерен оркестър „Дианополис“ с концерт на 11 октомври

Гост – диригент Найден Тодоров и Павел Златаров, цигулка

На 11 октомври, неделя, от 11:00 часа в зрителната зала на Община Ямбол почитателите на класическата музика в Ямбол ще се насладят на концертните изпълнения на Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова.

В програмата са включени „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди и „Паскалия“ на Георг Фридрих Хендел.

От днес билетите за концерта са в продажба на касата в Културно-информационен център „Безистен“, която работи от понеделник до събота, от 9:30 часа до 17:00 часа. В деня на концерти – 11 октомври, билети ще се продават във фоайето на зрителната зала на Община Ямбол.

Концертът е с участието на гост диригент Найден Тодоров и Павел Златаров, цигулка.

Гостите на концерта са сред най-известните имена на класическата музика в България.

Найден Тодоров е един от най-талантливите съвременни български музиканти, изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове.

Роден е в Пловдив и първите си уроци по пиано получава на петгодишна възраст, а на 16 години прави диригентския си дебют. Още като ученик той печели награди от наши и международни конкурси, а през 1990 година създава и свой младежки оркестър, с който повече от 10 години осъществява редица концерти в България, Австрия, Чехия, Словакия и Германия и записва няколко компактдиска. По това време започва да учи дирижиране при дългогодишния главен диригент на Пловдивска опера Кръстю Марев.

През 1993 година Найден Тодоров получава покана от главния диригент на Врачанска филхармония Веселин Байчев за професионален дебют като диригент. Същата година завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. По време на своето следване той е стипендиант на Фондация “Борджезе”, Фондация “Св. св. Кирил и Методи”, Ротари клуб – Виена, Ротари клуб – Йерусалим и швейцарската фондация “Джордж Уохтер”.

През 1995 година започва първата си постоянна работа като диригент на симфоничния оркестър във Враца, няколко години по-късно е назначен и за главен диригент на Видинския симфоничен оркестър.