Камерен оркестър „Дианополис“ открива творческия сезон

Камерен оркестър „Дианополис“ ще открие творческия сезон с концерт в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ на 3 октомври, неделя, от 11:00 часа. Гост-диригент ще бъде Драгомир Йосифов, солист – Мария Славова /орган/.

В програмата на матинето са включени „Дивертименто в ре мажор“ от Волфганг Амадеус Моцарт, „Концерт за орган и оркестър“ от Георг Фридрих Хендел и „Концерт за струнен оркестър“ от Лазар Николов.

Драгомир Йосифов (1966 г.) е композитор, диригент и музиколог. Завършил е Националната музикална академия в София, където учи дирижиране при Васил Арнаудов и Димитър Манолов и композиция при Лазар Николов и Божидар Спасов. През 2003 година получава наградата за най-добър диригент на хоровия конкурс в Гориция, Италия.

Обучавал се е също и при композитори като Анатол Виеру, Паул-Хайнц Дитрих и Фридрих Голдман. Работил е като диригент на Смесения хор „Проф. Васил Арнаудов“ в Русе и като главен диригент на Смесения хор на Българското национално радио. Драгомир Йосифов е основател и ръководител на Камерния ансамбъл „Музика Нова“ в София.  

Негови композиции са  представяни на множество фестивали   (Musikprotokoll, Wien Modern, Moscow Autumn, eYOUrope together в Есен, WDR European New Music Ensembles – Битом, Полша, Velvet curtain в Лвов) и изпълнявани от ансамбли от класата на Еnsemble recherché – Фрайбург, Agon orchestra – Прага, Moscow ensemble for new music, FACE|Contemporary – Виена, PhO – Гера, Филхармонията на Баден-Баден и др.

В настоящия момент е диригент в Държавна опера – Пловдив.

Мария Славова е концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ – гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите Карин де Пастел и Рудолф Юнгвирт-Австрия, Кристоф Богон и Мартин Бьокер-Германия, Саймън Хардън- Великобритания, Ернст Вали -Австрия и др.

В кариерата ѝ има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти.

Мария Славова е свирила нееднократно на органа в ямболската зала „Съвременност“.

Билетите са вече в продажба на касата в Културно-информационен център „Безистен“.