Изложба посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация гостува първо в Ямбол. Откриването е на 25 ноември

На 25 ноември 2022 г., в 12:00 ч., на площад „Освобождение“, пред една от най-знаковите сгради в град Ямбол – Безистенът, ще бъде представена изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация, която ще продължи до 15 декември 2022 г.
Изложбата ще бъде официално открита от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и от кмета на град Ямбол Валентин Ревански. Приятна изненада за жителите, гостите на Ямбол и приятелите на авиацията ще бъдат и изпълненията на Представителния духов оркестър на ВВС. Град Ямбол е първия град, в който ще гостува изложбата на българските ВВС.
На територията на област Ямбол се намира една от основните авиационни бази на ВВС – авиобаза Безмер. Официално изложбата беше открита в град София на 4 октомври на Моста на влюбените до НДК и ще бъде представяна в българските градове с авиационни традиции.
Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.
Официални гости на церемония по откриване на изложбата ще бъдат военнослужещите от Военновъздушните сили на Кралство Испания, чийто домакин е авиобаза Безмер. Във връзка с първото посещение на представители от испанските ВВС в Ямбол ще бъдат засадени 10 броя испанска ела в Градския парк.
Организаторите канят жителите и гостите на град Ямбол да посетят изложбата и да се насладят на впечатляващите кадри, част от 110-годишната история на ВВС.