Изложба „Кукерландски спомен за Зайо“

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Община Ямбол, Галерия „Кирил Кръстев“ – Ямбол, СБХ – Представителство Ямбол и Наследници представят:

Изложба

„КУКЕРЛАНДСКИ СПОМЕН ЗА ЗАЙО“

Изложбата е част от XXIV Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ и отбелязва 80 години от рождението на художника Георги Зайков (1942-2006)

Арт галерия „Кирил Кръстев“, Ямбол, ул. „Търговска“ 34

23 февруари 2023

„Кукер Jazz“: Дует „Русев и Хаджигрудев“, 16.00 ч.

Откриване на изложбата: 16.30 ч.

На 23 февруари 2023 (четвъртък) от 16.30 часа в Арт галерия „Кирил Кръстев“ ще се открие изложбата „Кукерландски спомен за Зайо“, свързана с 80 години от рождението на ямболския художник.

От 16.00 часа Дует „Русев и Хаджигрудев“ (китара и бас) ще представят джаз музика в навечерието на откриване на изложбата.

Изложбата е част от културната програма на XXIV Международен маскараден фестивал “Кукерландия”, Ямбол, и това не е случайно. Георги Зайков-Зайо е сподвижник, съидейник, автор на графичните знаци (логата) на маскарадния фестивал и Фото изложба-конкурс „Кукерландия“ и неразделна част от идеята „Кукерландия“. Голяма част от зрялото творчество на художника е посветено на кукерите и кукерските игри в ямболския регион. В изложбата ще могат да се видят творби на автора от различни периоди, които представят различни аспекти от творческите му търсения, притежание на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол и неговите наследници.

Георги Зайков остави трайна следа в културната традиция на Ямбол. С тази изложба ще си припомним неговото ярко артистично присъствие не само като художник, но и като личност, както в страната, така и в чужбина.