Изложбата „Целият свят от едно яйце“ с 307 яйца от личната колекция на д-р Ваня Велкова беше открита в ямболския Безистен

В препълнената зала „Съвременност“ на ямболския Безистен беше открита уникалната експозиция „Целият свят от едно яйце“, организирана от Община Ямбол, Културно-информационен център „Безистен“ и д-р Ваня Велкова.
Официалното откриване на изложбата беше предшествано от музикални изпълнения на Красимира Султанова и Мария Славова. Подарък към присъстващите бяха и изпълненията на дамският хор „Проф. Георги Димитров“ с ръководител Весела Пастърмаджиева .
На откриването на изложбата присъстваха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, Диана Димитрова, директор на дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, общински съветници.
„Радвам се, че тази уникална изложба е в Ямбол и всеки от нас ще има възможност да се докосне до културата на страни от всички части на света, представени от символиката на яйцето“ каза Енчо Керязов.
На изложбата са експонирани 307 яйца от личната колекция на д-р Велкова, събирани от 63 страни на 6 континента, сред които България, Германия, Италия, Испания, Русия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Украйна, Великобритания, Исландия, Перу, Бразилия, Парагвай, САЩ, Гватемала, Куба, Мексико, Мароко, Египет, Танзания, Кения, Афганистан, Пакистан, Индия, Япония, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Шри Ланка, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, Турция, Оман.
В изложбата са представени както истински яйца от кокошка, гъска, патица, пуйка, токачка, пъдпъдък, щраус, паун, гълъб, араукана, ему, нанду, гилемот, така и изработени от различни материали – стъкло, метал, камък, кехлибар, кристал, седеф, рог, вълна, керамика, восък, порцелан, хартия, шишарка, слама, мрамор, вулкан, фосили, юта, бамбук, маслиново дърво, махагон, злато, полускъпоценни камъни, перли и други.
Д-р Ваня Велкова благодари за топлината и сърдечността, с която е посрещната в Ямбол: „Започвам да се влюбвам във вашия град, но най-вече в хората“.
Тя изнесе лекция с обширна презентация „Яйцето на народите по света“, представяйки традицията и историята на най-забележителните експонати от колекцията.
Д-р Велкова презентира и луксозното цветно двуезично българо-немско издание „Яйцето“ със забележителни снимки на яйцата от нейната колекция, което е единствено по рода си в България.
Ваня Велкова е доктор по психология, преподавател, публицист, съпродуцент на филми, кореспондент на медии в България и чужбина, колекционер, дарител. Родена е в Пловдив, но повече от 25 години живее и работи в Германия. Основател е на Българското училище в Хамбург, както и на Асоциацията на българските училища в чужбина.
Тя е изследовател на българските народни традиции и обичаи, носии и накити, а също така на традиции и костюми на други народи. Притежава колекция от автентични български народни носии и накити, представяна в България и по света.
Д-р Велкова е удостоена с многобройни отличия, сред които и „Българка на годината – 2016“.
Изложбата „Целият свят от едно яйце“ може да бъде разгледана в ямболския Безистен до края на месец май.