Избори 2023: Мустафа Карадайъ в Ямбол: Основната ни задача е да спрем обедняването

„Кои са проблемите на хората е въпросът на въпросите. Нашата кампания стартира от Видин и дотук основните проблеми, които споделят с нас хората, са високата инфлация, високите цени и обедняването. Затова като основна задача си поставяме да спрем обедняването”. Това заяви в Ямбол лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той посети с екипа си областния град, за да подкрепи водача на листата Петър Чобанов и кандидатите за народни представители и да се срещне с членове и симпатизанти на партията.

Докато на терена на политиката се водят междупартийни боричкания, темите на хората са доста по-далече или по-скоро обратно – темите на политиците нямат връзка с дневния ред на хората. Затова ние сме си поставили като основна задача дневният ред на хората да бъде и наш дневен ред. Ще го постигнем не със популизъм, не с разделителни линии, не с лепене на етикети на политическите си опоненти, а със програма, стратегия, която да изведе страната от тези кризи, посочи Карадайъ. Според него основните инструменти за това са инвестиции, разум, отговорност и диалог.

„Когато дойдохме на власт през 2001 г., дългът на страната беше 17,5 млрд. лв. 2009 г., когато излязохме от властта, дългът беше само 1.5 млрд. Инвестициите в България бяха достигнали до 13 млрд. лв. на година. В края на 2020 дългът беше над 21 млрд. 10 години управление на Борисов имаха за резултат нов натрупан дълг, средно по 2 млрд. на година. Сега има едни, които се самонаричат „умни и красиви”, самонаричат се и „промяна”. Те казват „Има как”, но доказаха, че не знаят как. А ние сме доказали, че знаем и можем”, бе категоричен лидерът на ДПС.

Водачът на ямболската листа Петър Чобанов пък акцентира, че още миналото лято финансовото министерство е излязло с оценка, че продължаването политиката на предходния редовен кабинет на четворната коалиция ще доведе до много висок дефицит тази година – около 12 млрд. лв. или 7 процента от БВП. „Преди няколко дни тази оценка беше потвърдена. В нашата програма предвиждаме редица мерки за овладяване на кризата и намаляне на дефицита до нормалното – 3 процента. Държим на финансовата стабилност, но без да ограничаваме доходите на хората. Най-важно е да спрем обедняването, но също така да развием и икономическия потенциал – една работеща икономика се справя най-добре с дефицита, за което пък са необходими инвестиции, включително инвестиции в регионите”, заяви Чобанов.

ДПС започна обиколката си в Ямболско от Националния археологически резерват „Кабиле”. „Това не е случайно, искаме да подчертаем значението на културно-историческото наследство за страната ни – в духовен и икономически аспект”, коментира Петър Чобанов. Той допълни, че в програмата си ДПС предвижда създаването на единна дигитална платформа, която да обхване основните културно-исторически обекти и да ги популяризира, като същевременно се развие тяхната инфраструктура – търговски зони, места за настаняване, заведения. Целта е културно-историческото наследство да стане основа и за икономически проперитет.

„В Института по икономика и политика към УНСС разработихме проект съвместно с Министерство на туризма, който показва, че относителният дял на туризма в икономиката е от 7 до 12 процента, което никак не е малко. България има своя потенциал в тази област, който не е развит достатъчно. Пример за това е културно-историческият туризъм, където липсват достатъчно инвестиции. Този потенциал трябва да се доразвие, включително и археологическият резерват „Кабиле”, който е най-големият тракийски и античен град в България”, допълни Петър Чобанов.

netnews.bg