Земеделците на общонационален протест

Селскостопанският сектор излиза на национален протест. Причината за него е решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. Те ще блокират възлови точки в цяла България.

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника.

Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство“, заявяват от Инициативния комитет.

На две места в Ямболска област се очакват пътни блокади – кръговото кръстовище на Петолъчката и пътния възел между Ямбол и Сливен на автомагистрала „Тракия“. Това обявиха от инициативния комитет.

В протеста на Петолъчката, се очаква да се включат стотици земеделски производители от цяла Югоизточна България. Към земеделците от Ямбол ще се присъединят техни колеги от Сливен, Бургас, Карнобат и Айтос с трактори, комбайни и земеделска техника, съобщи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол Стоян Александров. 

По пътищата ще има допълнителни полицейски патрули, информираха от полицията в Ямбол. При посещението си в Елхово вътрешният министър Калин Стоянов призова протестиращите зърнопроизводители да спазват правилата, да не се стига до ескалиране на напрежението и да не се ограничава свободното придвижване на граждани.