„За Свободата – Гарибалди и българите” – изложба в РИМ-Ямбол

От 19 до 30 ноември 2018г.в Регионален исторически музей Ямбол ще бъде представена изложбата „За Свободата – Гарибалди и българите”.Изложбата е част от голямата изложба „Аргонавти на Свободата – Гарибалди и българите” организирана от Музея на Възраждането във Варна със съдействието, личните контакти и помощ на г- н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен. В Ямбол тя гостува благодарение на Областния управител на област Ямбол г- н Димитър Иванов.
В осем постера е представена информация за българи включили се в неговото движение или повлияни от него, както и на италианци- гарибалдийци,свързали по –късно живота си с България.


В изложбата са включени материали, представящи влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите от 19 век.Един от най- запомнящите се експонати е бойното знаме, участвало в походите на Гарибалди. Знаменосец е Винченцо Пиетрогранде и знамето участва в редица военни кампании, включително и в похода до Сицилия през 1860г. Дълго време, притежание на италианския професор, изследовател и колекционер Албелто Кафарелли, днес тази реликва е дарена на музея на Възраждането във Варна.
Сред музейните експонати се откроява снимка на революционера с автограф, рисуван негов портрет, снимки на българи-гарибалдийци- Георги Раковски,Димитър Общи,капитан Петко войвода Хаджи Димитър.
За официалното откриване на изложбата , 15.00ч. на 22.ноември се очаква да присъства и почетния консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен.