За зимното поддържане на пътищата в областта

Актуалните данни относно наличните техника и суровини и готовността за поддържане на пътищата в областта при зимни условия представи на брифинг в Областна администрация инж. Мариета Сивкова, директор на Областно пътно управление -Ямбол. 

Инженер Сивкова припомни, че задължение на ОПУ Ямбол е и поддръжката на 35 км участък от АМ Тракия, както и на пътища от първи, втори и трети клас с обща дължина от 636 км. За нуждите по почистването на отсечката от АМ Тракия е оборудвана база в село Кабиле, където са налични 13 броя машини за почистване, както и необходимите инертни материали за тяхната дейност. За обслужването на всички пътища от Републиканска пътна мрежа на територията на област Ямбол са оборудвани три опорни пункта в град Ямбол, град Елхово и село Зимница, като в тях се намират 65 броя машини за почистване и необходимите инертни материали.

От въвеждането на режима на зимно поддържане, цялата налична техника в областта е проверявана три пъти, като последната проверка е извършена на 3ти декември.

Областно пътно управление -Ямбол има изработен оперативен план за действие, а наличната техника е в постоянна готовност, като при нужда ще бъде осигурена и допълнителна такава. По някои от пътищата в областта все още продължават и ремонтни дейности, които ще бъдат завършени в най-кратки срокове.

Областният управител Георги Чалъков и инженер Сивкова апелираха водачите да не подценяват зимната обстановка, да проверяват регулярно автомобилите си и да бъдат внимателни на пътя.

„На територията на областта няма спрени инфраструктурни проекти, каквито спекулации бяха разпространени в медиите. По някои от проектите има забавяния поради факта, че те изначално не са отговаряли на определени стандарти. Нередности при строителството на пътища в нашата област има, и това ще бъде доказано съвсем скоро, компетентните органи извършват проверки.“, коментира областният управител.