Зарибиха бетонирания ръкав на Тунджа по повод Световния ден на водата

Днес в Ямбол се проведе акция по зарибяване на бетонирания ръкав на река Тунджа до сградата на Областното пътно управление – Ямбол, посветена на Световния ден на водата.

Инициативата е на  Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Стара Загора, Община Ямбол и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ – Ямбол.

На събитието присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, директорът на РИОСВ – Стара Загора Ивилина Станева и Стоян Петков, представител на ИАРА – Ямбол.

Валентин Ревански изказа благодарност към РИОСВ – Стара Загора за тяхната активност и на ИАРА – Ямбол за това, че съдействаха за осигуряването на зарибителния материал, дарен от ямболски рибопроизводител.

В реката бяха пуснати около 300 килограма малки шарани. Целта на зарибяването е опазването на биоразнообразието и подобряването на рибните запаси в ямболския участък на река Тунджа.

Припомняме, че това не е първото зарибяване на коритото. Съществува голяма вероятност през април и май участъкът отново да бъде зарибен и с бял амур, който ефективно  унищожава нежеланата водна растителност.