Жълт код за опасно силен вятър

Жълт код за опасно силен вятър днес обяви НИМХ за цялата страна.

Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с (86 км/ч).

От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети.

Най-голяма е опасността в планините, където има и снежна покривка. От тази нощ проходът Троян-Кърнаре е напълно затворен за превозни средства поради снегонавяване. На места снежната покривка е дълбока повече от метър.

Заради бурния вятър и снегонавявания са затворени подходите към прохода Шипка – Крън-Шипка и Дунавци-Шипка. Самият проход също е временно затворен за движение. Няколко автомобила са заседнали в снежните преспи и чакат спасителни екипи.

Иначе днес температурите ще се понижат и максималните ще са между 0 и 6 градуса. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. По високите и открити части северозападният вятър ще е ураганен.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра – около минус 9 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи предимно от дъжд. Максималните температури ще са 4-6 градуса. Температурата на морската вода е около 8 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала.

В петък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се обърне от югозапад, дневните температури ще се повишат, но сутрешните в много райони ще са отрицателни – между минус 7 и минус 2 градуса.

В събота в Източна България вятърът ще бъде от юг и температурите ще достигнат до 12-14 градуса. В същото време в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне застудяване. Облачността ще се увеличи, ще завали дъжд и сняг.