Екоинициатива на ученици обедини стотици ямболии в една добра кауза

Стотици жители на град Ямбол се включиха в съботното почистване на небетонираното корито на река Тунджа от битови отпадъци. Инициативата е на ученици от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето”, подкрепена от кмета на община Ямбол Валентин Ревански и председателя на ОбС Антон Шиков.

         В почистването освен доброволци се включи управлението на общинската администрация и голяма част от общинските съветници. Много от жителите на Ямбол също се присъединиха към екоакцията, a фирми от Ямбол оказаха подкрепа, предоставяйки чували и ръкавици за почистване.

         „Служителите на общинската администрация трябва да бъдат отговорни и да работят в името на града. Благодаря на всички, които се отзоваха. Чистотата на нашия град зависи от нас!“, заяви кметът Валентин Ревански. По думите му подобни акции в този ръкав на река Тунджа не е имало през последните 20 години.

         От Община Ямбол изказаха признателност за ученическата инициатива и на включилите се доброволци и заявиха своето намерение да продължат съвместните си дейности с училищата, институциите и бизнеса за облагородяването на град Ямбол.

         Припомняме, че мащабното почистване на река Тунджа започна през първата седмица на месец януари по инициатива на кмета на община Ямбол. В премахването на растителността безвъзмездно бе включена и техника на ПГЗ “Христо Ботев’. Седмица след това ученици от същата гимназия проведоха и практическо занятие за развитие на умения при работа в трудни условия, като премахнаха с трактор самораслите дървета, храсти и треви в част от коритото на реката.

         Дейностите с техника на гимназията ще продължат след няколко дни, при подходящи метеорологични условия.