Един голям талант от Голямо Крушево

Никула Янева Говедарова / Купенова по баща/ е родена на 7 септември 1937 год. в село Голямо Крушево, община Болярово. От осемте деца в семейството Никула е най-малкото, най-палавото и най-будното дете. Още от малко впечатлява с музикалните си заложби. Обича да пее из селото и така става любимка на своите съселяни, които я карат да пее по различни поводи. 

   Когато е на 15 години научава от своите сестри, които по това време живеят в Бургас, че там е обявено прослушване за хористи  за ансамбъл „Атанас Манчев“. Никула са явява и веднага я приемат. По същото време известният композитор и и ръководител на Държавния ансамбъл за народни танци и песни Филип Кутев обявява прослушване в Бургас. Когато я чува, е изключително впечатлен от таланта й и така Никула става част от голямото семейство на ансамбъла. За да замине за София, където е седалището, трябват средства, а тя не разполага с такива. Тогава колегите й от бургаския хор събират пари за билета й. Но за зла участ на път за столицата на гара Българово е ограбена и е принудена да се върне. Колегите й за втори път събират пари и така тя благополучно пристига в София.

 Кариерата й започва когато е едва на 16 години. В самото начало е под крилото на на Мария и Филип Кутеви и живее в техния дом, където те се грижат за нея като родна дъщеря. 

   Оттук нататък животът й е свързан завинаги с ансамбъла. Никула е една от първите, които имат възможността да работят с известни музиканти и певци, като Надка Караджова, Вълкана Стоянова, Комна Стоянова, Верка Сидерова, Стояна Лалова, Груйчо Дойчев и много други. 

Благодарение на участието си в ансамбъла тя получава шанса с народните си песни да обиколи почти целия свят.