Д-р Райно Георгиев: Честита нова учебна година!

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ,

15 септември в българския празничен  календар винаги е ден на едно светло начало! Той вдъхновява и дарява с надежда, обещава радостни вълнения и предусещане  за много нови предизвикателства. Всеки български дом изпраща в този ден най-свидното си  съкровище  – децата си, с вяра, надежда и любов, за да ги превърне училището във вдъхновени строители  на един нов и по-добър свят.

На този ден, повече от всякога, училището ни прави всички нас – ученици, учители, родители и общество, ,съпричастни към най-великата идея на всички времена: заедно и единни да  вървим към бъдеще,в което получените знания да бъдат нашето единствено оръжие,а  науката вечното поле на нашите най-тежки  битки в живота.

Скъпи първокласници, днес за първи път ще прекрачите прага на един нов дом – вашето училище. За първи път ще чуете веселите трели на  училищния звънец,който ще определи началото на един дълъг път.Пътят на вашето образование и израстване. Тук ще срещнете любимия учител, най-добрите приятели и завинаги ще обикнете и ще запомните това място и този ден!.

Силните чувства,които всяка година на този ден  горят в сърцата  и на онези млади хора, които за пореден път прекрачват прага на любимото училище,нека бъдат пример за вас. А вие,по-големите ученици на България,които вече сте се сблъскали  с проблемите на образователната ни система, бъдете по-добри,по-толерантни към своите приятели, подпомагайте вашите учители в тяхната не лека задача да ви предадат знания и умения,които ще ви бъдат особено необходими в бъдеще.

Уважаеми учители, продължавайте да вдъхновявате вашите ученици и направете  училището неотменна част от техния пъстър живот . Вярваме,че само от вас и само чрез вас,те ще открият каква сила е знанието и въпреки 33-годишните проблеми с образователната система на България,които често ги объркват,ще съумеете да ги научите на това колко важно е за тях и за обществото ни  винаги да се чувстват достойни за уважение българи. Респект към труда ви, към професионализма ви, с който ни водите към бъдещето стиснали здраво неукрепналата още  ръка на нашите деца.

Уважаеми родители, ваш дълг е да подкрепяте ученолюбивите деца на България, техните учители и застанали до тях да пазите чистотата на българския език. Той е нашият и официален, и майчин език в държавата ни.Не се подвеждайте по популистки идеи на безродници  политици и си спомняйте понякога, че за този наш роден език Иван Вазов написа прекрасните строфи

Език свещен на моите деди,                           Разбра ли някой колко хубост,мощ

Език на мъки,стонове вековни,                      Се крий в речта ти гъвкава,звънлива,

Език на тая дето ни роди                               От руйни тонове какъв разкош,

За радост не – за ядове отровни!                 какъв размах и изразитост жива?

На всички вас вечните участници в този прекрасен празник ,Общинският съвет на БСП в Ямбол ви желае успешно пътуване във всички сфери на науката, спорта, изкуствата, вълнуващи приятелства, светли пориви и жажда за успех, а преживяното да оставя трайни следи и добри спомени в сърцата ви.

На добър час ! Честита нова учебна година!

 

  Д-р Райно Георгиев,

Председател  на Общински съвет на БСП – Ямбол