Дуалното обучение по газова техника е вече факт

33-ма младежи учат по новата програма в Русе, Ямбол и София

33 деветокласници започнаха дуално обучение по газова техника в Русе, Ямбол и София тази есен. Новите учебни програми по специалността са разработени според изискванията на бизнеса, а обучението на бъдещите газови техници се провежда паралелно в училищата и в най-голямата газова компания у нас – Овергаз.

9 са учениците в новата паралелка в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“ в Русе, 8 в Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов“ в Ямбол и 16 в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.

Работата на газовия техник е динамична и интересна, а перспективите в сектора в България са големи, тъй като газовата инфраструктура и броят на газифицираните домакинства непрекъснато расте. Добрата техническа подготовка е от първостепенно значение при подбора на кадри в енергийния бранш. Затова в помощ на учениците в професионалното им ориентиране ще бъдат експерти на Овергаз.

През следващите четири години инженери и техници от газовата компания ще са ментори на бъдещите газови техници и ще им помагат в усвояването на необходимите знания и умения по специалността. В 11-ти и 12-ти клас учениците ще работят на трудов договор в компанията по два дни в седмицата.

Повече от 15 години Овергаз инвестира в множество образователни проекти и инициативи, с които подпомага българското професионално образование и в частност средното и висше образование в областта на газовите технологии. Компанията е инициатор и организатор на първите в България състезания за най-добри млади инсталатори и изследователи в областта на енергетиката.

mlad-instalator-3