Днес започват летните вечери със златните филми на българското кино

Единадесет незабравими летни киновечери с любими български филми очакват почитателите на седмото изкуство в Ямбол.

Програмата на лятното кино стартира на 14 август, петък, с култовия филм „Вчера“ (1987) на режисьора Иван Андонов по едноименния роман на Владо Даверов. Поколения ученици и до днес изпращат последния учебен ден с „Клетва“ по музика на Кирил Маричков  – песен, с която филмът остава неразривно свързан.

Лентата е заснета по сценария на Владо Даверов, разказващ за училищния живот в немската гимназия Ернст Телман (ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“) в град Ловеч. Изцяло е снимана в сградата на тогавашното училище за сценични кадри в Пловдив (днес Пловдивска духовна семинария).

Краят на 60-те години. Дана (София Кузева), дъщеря на дипломат в Лондон, се завръща в България и е настанена в пансион на езикова гимназия, в която учат предимно деца на висши партийни функционери. Иван (в ролята Христо Шопов) е син на човек на върхушката и дори по-сериозните провинения са му простени, докато Ростислав (Георги Стайков) е приет в училището само заради способностите си и при най-малката грешка може да бъде преместен. Освен че харесва и двамата, съученичката им Марина е човек, който обича сложните интриги, в които скоро ще бъде въвлечена и Дана. В училището се разследва бременността на ученичка и преподавателите са изнервени. На обикновените младежки лудории се гледа като на потенциални престъпления, докато не се случва непоправимото.

В съботната вечер, 15 август, ямболските киномани ще се забавляват от сърце с неволите и приключенията на група обидени момчета в борбата за територия.

„Войната на таралежите“ е детски телевизионен игрален филм (1978) на режисьора Иванка Гръбчева по сценарий на Миряна Башева и Братя Мормареви.

Детският устрем среща общественото малодушие във войната за едно междублоково пространство. Дилемата и днес остава същата: баскетболно игрище или гаражи…

Амбициозен треньор избира момчета, готови да изпълнят и най-абсурдните му команди. Когато двама от тях закъсняват, той ги изключва от отбора.

Започва „войната на таралежите“ с равнодушието на възрастните. С изобретателност, хитрост и с помощта на един от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена, но как…

„…а днес моят собствен наследник

извършва геройски бели.

Не съм се изгубил безследно,

щом той ме повтаря, нали?…“

Песента от филма по текст на Миряна Башева се изпълнява от актьора Асен Ангелов – Бате Асен.

            Началният час и на двете прожекции е в обновеното Лятно кино в Градски парк – Ямбол от 21:00 часа, със свободен вход за зрителите.

Организатор на летните киновечери е Община Ямбол.