Детски коледарски празник и фестивал „Ямболски коледарски буенек“ ще зарадват жителите и гостите на Ямбол в навечерието и навръх Коледа

В навечерието на Рождество Христово по традиция в Ямбол ще се проведе Детският коледарски празник, организиран от Община Ямбол и Общински комплекс – Ямбол.

            Детски градини и училища ще изпратят своите коледарски куди, съхраняващи ямболската традиция, която няма аналог в България – коледарите да танцуват буенек навръх Рождество Христово.

Децата ще покажат уменията си на сцената в зрителната зала на Община Ямбол на 22 декември, четвъртък, в 11:00 часа.

            Малките коледари ще получат подаръци, а най-добрата детска куда ще играе на 25 декември, когато ще се състои фестивал „Ямболски коледарски буенек“ – 2022, организиран от Община Ямбол и читалищата „Пробуда – 1909“ и „Зора-1945“.

Празникът ще се проведе по квартали, както са играли коледарите навремето – в 12:00 часа на 25 декември, Рождество Христово, ще започне в „Каргон“ пред Народно читалище „Пробуда-1909“, а в 13:00 часа – пред НЧ „Зора-1945“ в Първи градски жилищен район („Баира”).

            Все още има време за набиране на нови участници – срокът за записване на кудите за участие във фестивал „Ямболски коледарски буенек“ е 20 декември, вторник.

Заявките за участие в празника се подават на посочените адреси, съобразно условията в регламента:

  • НЧ „Пробуда-1909” – за конкурса „Ямболски коледарски буенек от Каргона“, адрес: град Ямбол, 8601, пл. „Страшимир Кринчев” № 3;
  • НЧ „Зора-1945” – за конкурса „Ямболски коледарски буенек от Баира“, адрес: град Ямбол, 8600, пл. „Захари Стоянов” № 2 А.

Заявки след посочения срок няма да се приемат от организаторите.

Две комисии, съставени от етнографи, хореографи и музикални специалисти, ще оценят коледарските групи на двете места. Организаторите са предвидили както колективни, така и индивидуални награди.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще поздрави и награди най-добрите куди и коледари и в квартал „Каргон“, и в Първи градски жилищен район („Баира”).

Коледарските групи ще имат възможност да представят ямболския коледарски буенек и в централната част на града.