Ден на розовата фланелка

Един ден, през 2007 г. две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.

Дейвид Шепърд и Травис Прайс си купили розови тениски и на следващия ден раздали на всички в училище, които посмели да се включат. А те се оказали много.„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

   За това си говорихме днес с осмокласниците от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – гр.Ямбол, които се обединиха срещу тормоза и насилието. Включихме се в инициативата за Деня на розовата фланелка, като всички  и момичета, и момчета, разбира се, и учителите, облякохме розови фланелки и показахме, че сме общност, не просто хора, събрани случайно в един клас и  едно училище. Учениците успяха да разберат кое кара определени хора да насилват и унижават други, до какво води това и как да го спрат. Беше засегната и темата за мълчанието на жертвите на насилие, които от срам, страх или неудобство не признават истината и я крият дълбоко в себе си.

Показахме им, че сме готови винаги да ги чуем и подкрепим, за да живеят без страх.

Гергана Кръстева – учител от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – гр.Ямбол