Двоен празник на Гълъбинци

На 11 ноември 2023 г. село Гълъбинци отбеляза двоен празник – 535 години от създаване на селото и 95 години от откриване на НЧ „П.Р.Славейков-1928“.

Приветствие към жители и гости отправи Радостина Тодорова – кмет и председател на читалищното настоятелство. „Едно място е толкова живо, колкото го правят неговите жители!“ – каза тя на  финала на словото си за летописа на Гълъбинци, за основателите на читалището, за богатството, запазило традициите на заселниците, решили да градят своя дом на тази красива земя.

В богатата програма взеха участие Танцов състав „Бели гълъби“ към НЧ „П.Р.Славейков-1928“; Певческа група към НЧ „Зора-1928“, с. Межда; Певческа фолклорна група към НЧ „Васил Левски-1931“, с. Победа; Мъжка певческа група към НЧ „Пробуда-1906“, гр. Кермен. Изключителна енергия внесоха и изявите на даровитите деца Пламена Павлова, Александра Янева, Камелия Миткова, Дениз Йорданова, Руслан Мутафов, Мирослав Митков, Божидар Димитров, Никол Петкова и Деница Иванова.

В края на събитието присъстващите в пълния салон на читалището поздрави и Станчо Ставрев – кмет на община „Тунджа“. Във втория ден на мандата си той сподели вълнението си да празнува с една общност 535 години село и това, който вижда на сцената – художествената самодейност. Освен подарък за читалището, той подари и икона на Свети Мина за храма на селото.

С торта и с на „Многая лета“, най-младите и най-възрастната самодейка на Гълъбинци – Донка Радева на 94 г., сложиха финал на празника, който се пренесе на площада с кръшни хора.