Две изложби ще бъдат представени през месец март в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол

БЪЛГАРСКИ АРХИТЕКТУРЕН МОДЕРНИЗЪМ

Първата за 2018 г. спирка на едноименната ни пътуваща изложба е Ямбол. Тридесетте табла, представящи различни жилищни, обществени и индустриални сгради от Модерното движение, ще бъдат представени в Художествена Галерия Жорж Папазов (ул. „Цар Самуил“ № 2). Откриването е на 14 март от 17:30 ч., като непосредствено след това ще ви разкажем под формата на кратка лекция-презентация за историята на стила на Модерното движение у нас.
По традиция ще направим и обиколка по най-интересните образци от междувоенната модерна архитектура в Ямбол, като съвсем скоро ще обявим началния час и мястото на срещата.

Изложбата е резултат от няколкогодишни изследвания в цялата страна на екипа на Фейсбук страницата – Васил Макаринов и Теодор Караколев – както и на безценната помощ на наши приятели и сътрудници – архитекти (д-р арх. Любинка Стоилова, арх. Любомир Пейчев, арх. Георги Събев), изкуствоведи (доц д-р Ружа Маринска), историци и други любители на архитектурата. Финансовата подкрепа е на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов Български Университет. Медийни партньори са вестник Дневник и сайтътt mediacafe.bg. Благодарим и на Център българо-европейски културни диалози (https://becd.nbu.bg/).

Изложбата вече бе представена във Варненски свободен университет Черноризец ХрабърКултурен център Морско казиноОбщинска библиотека Искра КазанлъкНационален политехнически музей / National Polytechnic MuseumНов Български Университет (Галерия Униарт), Къщата на Архитекта и Total Sport Fitness & Squash.

За плаката е използвана репродукция на живописна творба от арх. Димитър Бояджиев. Източник: „Непознатият ямболски регион“.

 

ЕНЧО ГАНКОВСКИ – ИЗЛОЖБА КЕРАМИКА

От 16 март до 15 април 2018 г. ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол ще покаже керамичната изложба на художника-керамик Енчо Ганковски. Откриването е на 16 март от 17:30 ч. Творбите, които ще бъдат изложени са създадени от автора по повод неговата юбилейна изложба през 2016 г., която беше показана в родния му град Троян (галерия „Серякова къща“) и в София (залите на СБХ, Шипка 6). Ямбол е следващата дестинация, на която се е спрял Енчо Ганковски и в това няма нищо случайно. Ямбол със своите Национални изложби на декоративно-приложните изкуства е бил арена за неговото творчеството – той участва в изданията на тези изложби и има откупена творба, която е част от фонда на галерията.

Творбите му са вдъхновени от природата и природните форми и са колорирани в меки природни тонове.


Енчо Ганковски е роден на 26 май 1946 г. в Троян. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“ (сега Национална художествена академия) специалност Керамика при н.х. проф. Георги Коларов. През 1972 г. започва работа като художник-керамик в Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства в гр. Троян. От 1978 г. до 2010 г. преподава керамика в Националната гимназия за приложни изкуства „проф. Венко Колев“, Троян.

В своя творчески път до момента има 20 самостоятелни изложби, множество участия в младежки и общи художествени изложби, участия в международни изложби, пленери и симпозиуми. Има реализирани 15 монументални творби по негови проекти или в съавтроство. Негови творби се съхраняват в Музей на народните занаяти и приложните изкуства, Троян, ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, ХГ Плевен, Музей на приложните изкуства, София, Етнографски музей, Пловдив
От 1990 г е член на СБХ.

Награди и отличия

2016 г.
Златен герб на Троян за принос към развитието на българското приложно изкуство и издигане авторитета на Троян.
2008 г.
Грамота от Министерството на културата по случай 24 май.
2002 г.
Първа награда, конкурс за сувенир на Троян.
1998 г.
Първа награда, конкурс за сувенир на Варна.


ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол
ул. „Цар Самуил“ 2
тел: 046/ 66 34 09