Голяма Богородица е!

Днес Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Този ден се чества от православни и католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот на 64-годишна възраст и отива при сина си. Три дни преди смъртта ѝ Архангел Гавриил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Три дни по-късно сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангели и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На днешния празник след тържествената литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На днешния ден в Ямбол празнуват 3234 души, сред които 3024 жени и 210 мъже.

Най-разпространеното име сред дамите е Мария с 1736 представители, следвано от Марийка – 489, Мариана – 287, Марияна – 250, Мара – 82, Мариела – 74, Мариета – 36, Преслава – 25, Мери – 15, Марая – 13, Мира – 10 и Мари – 5,  Мариам и Маша-1.

При господата най-многобройни са празнуващите, кръстени Мариян – 128, следвани от Мариан – 42 и Марио – 40.

Честит празник на всички именици!