Голямата награда на името на Вълкана заминава за Варна

Приключи 10-я Конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова“. Журито с председател доц.Крум Георгиев разпредели наградите осигурени от община Стралджа и спонсори. Тази година Голямата награда на името на Вълкана Стоянова безапелационно спечели Петя Станиславова Панева , представител на Школа по народно пеене към НУИ“Добри Христов“  – Варна с ръководител Павлинка Тодорова.

Както на деветия конкурс песента с късмет се оказа „Нягул на Милка думаше“ с която Петя омагьоса присъстващите в залата. В раздел А любители, ІV възрастова група първото място спечели Петър Толев, Стралджа, на второ е Петър Кирилов от Попово и на трето – Стайка Динева от Стралджа. Две поощрения за Тодорка Петрова от Лозенец и Радка Караникова от Ген.Инзово. В трета възрастова група първо място не се присъжда, на второ е Моника Вълкова от СУ“Д.Чинтулов“ Бургас и на трето – Михаела Янкова от същото училище. Втора възрастова група първото място спечели стралджанката Симона Данева, следва я Анита Кръстева също от Стралджа и на трето място е Денис Севзиев на 9 г. от Бургас. Той получава и специалната награда на Младежки фолклорен съюз. При професионалистите журито присъди две първи награди – за Мария Стефанова от НУИ“Добри Христов“ Варна и Алис Ахмедова от НУФИ Котел, две са и вторите награди – за Ванеса Антонова от НУФИ Котел и Яница Стаменова , на трето място е Стефани Иванова от НУФИ Котел, поощрение за Стелияна Веселинова също от Котел. При фолклорните групи наградите се разпределят както следва: първо място за певческа група с.Чарда, второ – за групата от Ген.Инзово и трета комплексна награда за мъжка и женска певчески групи от Каменец. Три поощрения за групите от Екз.Антимово, Калояново и Добрич. Журито присъди награда за най-малък участник на 5 г. Мария Панайотова от Бургас и за най-възрастен участник на Иванка Колева от Варна на 87г.
Журито констатира извънредно добра организация на конкурса, впечатляващ е големия брой участници от различни краища на България. Журито приветства добрите художествени постижения на изпълнителите. Отчита се като предимство участието на много деца, което доказва , че това е конкурс с бъдеще и с възможности за популяризиране не само на богатото наследство на Вълкана, но и запалване на интерес към народното пеене и и осигуряване на още млади и талантливи изпълнители.