Големи успехи за млади ямболски шахматисти

Заслужена шампионска титла в отборното класиране спечели детският отбор на Ямбол  на шахматния турнир „140 години Българска Армия“. Шампионският тим бе в състав – Антоан Иванов (капитан на отбора), Мартин Каменов и Джемма Русева.

За капитана на отбора Антоан Иванов годината продължава да е изключително успешна. След серия от шампионски титли и престижни класирания на мъжки турнири, 11 годишният ни талант беше включен в детския отбор на България и на 13 май излетя за Русия, за да представи страната ни на международната сцена в град Казан. В състезанието ще вземат участие над 500 състезатели от 80 държави и очакваме Антоан да бъде сред най-добрите.

    12 май бе успешен и за другите ямболски таланти Никола Стоянов и Мартин Вълчев, които взеха участие във втори открит турнир „Павликяни“ в град Павликени . В това състезание взеха участие 100 шахматисти от цяла България без ограничение на възрастта. Никола Стоянов бе в постоянната битка за медалите във групата до 12 години. Той финишира с 4 точки от 7 възможни и се класира пети във възрастовата си група, която е изключително силна и силите на състезателите са много изравнени. За Мартин Вълчев, който на 12 май беше навърши 9 години, това бе първо участие в открит турнир. Въпреки крехката си възраст Мартин спечели 4 игри, 2 завърши реми и допусна само една загуба. С този резултат той заслужено грабна купата и златния медал до 10 години. Мартин тренира шах едва от 10 месеца и това е негово първо голямо постижение в национален мъжки турнир.

Треньор на Антоан Иванов,Никола Стоянов и Мартин Вълчев е шахматистката Елица Атанасова.